Het Spoor

Fast Food 1

Het Spoor

Fast Food 1

Eerste deel van een tweedelige serie documentaires over de productie en consumptie van fastfood, zoals hamburgers, patat en snacks. Centraal staat de fastfoodketen McDonald's en haar Hamburgeruniversiteit, de verslaving, fastfood in de Verenigde Staten en in Nederland, de productie van hamburgers, de werkwijze in de restaurants, fastfood in de Derde Wereld, gaarkeukens in Chicago, reclame voor fastfood en de beperkte rol van vakbonden in de sector.
Aan het woord komen Nico Cohen, wetenschappelijk medewerker economie aan de Universiteit van Amsterdam, milieudeskundige Harry van der Wulp, klanten van fastfoodrestaurants, een medewerker van en een student aan de Hamburgeruniversiteit in Oakbrook in de VS, een medewerker van een Amerikaanse vakbond, een bedrijfsleider van een hamburgerfabriek in Weesp
en een filiaalchef van een McDonald's restaurant in Rotterdam. Geïllustreerd met fragmenten uit Amerikaanse televisieprogramma's, uit reclames voor fastfood en uit een toespraak van de Amerikaanse president Ronald Reagan.
Schrijver Rogier Proper leest een door hem geschreven sprookje voor.

---
Beschrijving
0'00" Stationcall door omroeper van dienst Cor Galis. Programmatune inclusief inleiding door Wim Noordhoek en quotes.
na 4'30" Inleiding door Ger Jochems. Cees Grimbergen introduceert studente Diny, fastfoodverslaafde.
na 6'31" Cees Grimbergen spreekt met Diny over haar verslaving en haar schaamte ervoor. Ze vertelt over wat ze eet en over de smaak. Over de hamburger zegt ze: "Gelukkig smaakt ie niet zo erg
naar vlees, want ik hou helemaal niet van vlees." Ze vertelt verder over de nare sfeer in een McDonald's restaurant.
na 15'43" Cees Grimbergen over de geschiedenis van de hamburger en over McDonald's. na 16'57"
Geluidsfragment over Dick McDonald die de 50 miljardste hamburger bestelt.
na 17'42" Inleiding reportage uit Chicago in de Verenigde Staten
na 18'14" Cees Grimbergen schetst de sfeer in Chicago en neemt een ontbijt in Wobash Cafetaria.
na 20'57" Geluidsfragment uit het televisieprogramma Eyewitness News over een moord in een hotdogtent in Chicago.
na 21'59" Interview met Willemien Prins, Nederlandse Amerikaanse, in een Burger King restaurant over Burger King en over Grimbergens plan om zes dagen lang alleen fastfood te eten. Ze bestellen hun lunch en praten over het personeel.
na 27'25" Grimbergen en Prins beschrijven de Woppers en eten ze op. Beschrijving van de smaak en gesprek met Prins over motieven om naar fastfoodrestaurants te gaan. Ze praten verder over de
reclamecampagnes van fastfoodketens.
na 33'00" Interview met Lee, die elke dag in een hamburgerjoint koffie drinkt, over de reden waarom hij geen junkfood eet en waarom anderen dat wel doen. Ze praten verder over een slogan.
na 36'55" verslag van bezoek aan een drive-through-eetetablissement.
na 42'32" Grimbergen bezoekt de Hamburgeruniversiteit van McDonald's in Oakbrook en vertelt over McDonald's.
na 46'17" ontvangst bij de universiteit, en geluidsfragment uit een reclame van de Hamburgeruniversiteit.
na 47'00" Grimbergen met begeleider Bob Kaiser in een collegezaal ingegaan en maakt opnames ondanks verbod. Onenigheid daarover tussen Grimbergen en Kaiser
na 50'00" Grimbergen over de gebeurtenissen in de collegezaal.
na 51'45" Grimbergen ruziet met Kaiser omdat hij weer opnames maakt in de collegezaal.
na 52'26" Grimbergen over het McDonald's-systeem en over McTaal en McKunst. Grimbergen spreekt met Kaiser over McDonald's-memorablia en McKunst.
na 54'40" Grimbergen spreekt met een Japanner, die colleges aan de Hamburgeruniversiteit volgt, en met Kaiser over het diploma hamburgerologie. Afkondiging van het eerste uur door Noordhoek.
na 57'30" Stationcall door omroeper van dienst Cor Galis.
Geluidsfragment uit een lovende toespraak van president Ronald Reagan over McDonald's. Tekst over de steun van presidenten voor McDonald's en charitatief werk door McDonald's.
na 62'04" Grimbergen staat temidden van drie fastfoodzaken en beschrijft twee collecterende jongens van het Leger des Heils. Hij spreekt met hen over het werk van het Leger des Heils.
Geluidsfragment uit een gezongen kerstliedje. Commercial.
na 64'13" Grimbergen bezoekt met pater Jack Lane de arme wijk West Side in Chicago. Interview met een man die kleren en warme maaltijden krijgt van een hulporganisatie. De man vertelt niet naar
fastfoodrestaurants te gaan omdat ze zo duur zijn. Grimbergen bezoekt met pater Lane de gaarkeuken van de Zusters van Barmhartigheid. Ze spreken over het eten in de gaarkeuken en
over eten in fastfoodrestaurants.
na 70'37" Grimbergen over de slechte betaling van het personeel en over vakbonden.
na 72'24" Grimbergen bezoekt de kleine vakbond United Labour Union en spreekt met een medewerkster. Grimbergen bestelt met Keith Kellier van de bond een maaltijd in een Burger King. Grimbergen vertelt over het vakbondswerk in fastfoodrestaurants.
Na 83'10" Grimbergen spreekt met Kellier over het succes van fastfood restaurants, over de reclamecampagnes en over de behandeling van het personeel.
na 84'04" Grimbergen spreekt met Nico Cohen, wetenschappelijk medewerker economie aan de Universiteit van Amsterdam over het succes van McDonald's industriële aanpak en Cohen legt het systeem van franchising uit en spreekt over de klantbenadering.
na 88'34" Grimbergen over de internationale uitbreiding van McDonald’s en hij introduceert Harry van der Wulp, milieudeskundige inzake de Derde Wereld.
na 90'37" Paul van der Gaag spreekt met Van der Wulp in een hamburgertent over de westerse invloed in de Derde Wereld via reclame. Hij vertelt verder over actiegroepen in de Derde Wereld die tegen deze reclame en tegen junkfood in het geweer komen.
na 93'14" Tekst over een hamburgerlijn in een fabriek in Weesp.
na 94'22" Ger Jochems loopt met bedrijfsleider Prent door de fabriek en spreekt met hem over de hoeveelheid vlees die verwerkt wordt en over de onderdelen van de koe die worden gebruikt.
Ze praten verder over de productiewijze.
na 101'46" Ze spreken met een medewerkster die achter de lopende band staat.
na 103'22" Jochems en Prent praten over de McDonald's-bakoven, bedoeld om de kwaliteit van de hamburgers te testen.
na 107'10" Tussentekst. Interview met de filiaalchef van het McDonald's restaurant in de Hoogstraat in Rotterdam, Timisela, die vertelt over de werkwijze in het restaurant. Hij vertelt dat hij er zelf ook eet.
na 109'59" Rogier Proper leest een door hem geschreven sprookje over Vampirella voor. Afkondiging.
Samenstelling: Paul van der Gaag, Cees Grimbergen, Ger Jochems, presentatie: Wim Noordhoek