Plots

# 5. Lijstjes

Plots

# 5. Lijstjes

Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. Lijstjes Hoe besteed je de laatste weken van je leven? Wat moet er allemaal gebeuren als er oorlog uitbreekt? Aan welke eisen moet je partner voldoen? Verhalen over bizarre en aangrijpende ‘to-do lijsten’.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Intro

vanaf 00:00:00

Esther is arts en moeder van twee jonge kinderen als ze ongeneeslijk ziek wordt. Niemand kan haar een prognose geven van hoe lang het nog zal duren. In plaats van thuis te gaan zitten treuren, besluit ze om een lijst te maken met dingen die ze absoluut nog wil doen voordat ze sterft. Een verhaal van Tjitske Mussche.

AKTE 1: Liesjes Lijst

vanaf 00:05:35

Na de zoveelste mislukte relatie besluit Liesje het anders aan te pakken. Ze maakt een lange lijst met zeer gedetailleerde punten waaraan haar toekomstige partner moet voldoen. Die draagt ze dag en nacht bij zich, tot de ware liefde zich aandient. Een verhaal van Tjitske Mussche.

AKTE 2: Operatie Bezemsteel

vanaf 00:13:52

De Nederlandse overheid maakt gedetailleerde ‘to-do lijsten’ die aangeven wat er moet gebeuren als er oorlog uitbreekt. Er staat precies op hoe groot massagraven moeten zijn en hoe lang het duurt om Amsterdam te ontruimen, maar ook wie er gered moeten worden en wie een gevaar zouden kunnen vormen voor de samenleving. Een verhaal van Prosper de Roos.

AKTE 3: Johans Lijst

vanaf 00:24:20

In zijn dagboek schrijft Johan elke dag vijf dingen op waar hij dankbaar voor is. Soms komt hij niet verder dan “bedankt dat ik kan lopen” of “bedankt voor mijn opgeruimde kamer”. Gaandeweg wordt duidelijk waarom Johan zo ongelukkig is. Johans Lijst is voor een live publiek opgenomen in café Toomler voor het maandelijkse programma Echt Gebeurd, waarin bijzondere verhalen worden verteld door de mensen die het zelf meegemaakt hebben. Aan het woord is cabaretier Johan Goossens, die voorleest uit zijn oude puberdagboeken.

AKTE 4: Opa’s Lijst

vanaf 00:34:40

Laura’s opa is 86 en woont op zichzelf in de Achterhoek. Hij houdt zichzelf bezig met nuttige taken, die hij zorgvuldig onder elkaar opschrijft om ze vervolgens systematisch te kunnen afstrepen. Ook voor de rest van de familie houdt hij tot in detail bij wat er moet gebeuren. Wat als hij niet meer nuttig kan zijn? Een verhaal van Laura Stek.