De Avonden

o.a. Alex Prager, Alicia Martín, Philip Snijder

De Avonden

o.a. Alex Prager, Alicia Martín, Philip Snijder

In het boek 'Het geschenk' bezoekt een jongeman zijn vader, die nog maar kort te leven heeft. De vader doet zijn zoon het dringende verzoek diens nooit gekende Groningse grootvader te gaan opzoeken. De jongeman belooft dit, maar gaat toch naar Oost-Groningen. Daar reconstrueert hij het leven van zijn vader, en bouwt hij met zijn fantasie aan het geschenk dat hij hem op de valreep nog wil aanreiken: de onthulling van het levensgeheim van de grootvader die hij nooit heeft ontmoet. Jeroen van Kan spreekt met schrijver Philip Snijder over zijn nieuwe boek Het geschenk. Verder o.a. de wekelijkse kroniek van Arnon Grunberg en Wim Noordhoek doet verslag van een tentoonstelling of expositie.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Alex Prager

vanaf 00:12:55

In het Amsterdamse fotografiemuseum Foam opende afgelopen weekend de tentoonstelling Compulsion van de Amerikaanse selfmade fotografe Alex Prager. Haar felle kleurenfoto's doen denken aan de serie Mad Men. Prager stopte op haar veertiende met school, reisde door Europa en had baantjes in supermarkten en autowasstraten. Op haar 21ste kocht ze een tweedehands camera en op eBay een gebruikte donkere kamer set, met een 'How to' handboek. Een half jaar later had ze haar eerste expositie in Beverly Hills. Inmiddels exposeerde ze in MoMa, fotografeert ze voor Vogue en dit jaar won ze de Paul Huf Award. Suzan Borst praat met Alex Prager over haar manier van fotograferen.

Alicia Martín

vanaf 00:38:24

Uit de gevel van museum Meermanno in Den Haag stroomt een waterval van boeken, een kunstwerk gemaakt door de Spaanse kunstenares Alicia Martín. Na een oproep had het museum duizenden boeken ontvangen die niemand meer wilde hebben. Die vormen nu de gestolde boekenwaterval die als een soort landmark het museum markeert. Het kunstwerk is gemaakt ter gelegenheid van de Papier Biënnale die dit weekend is begonnen in Meermanno. Bovendien kan iedereen sinds zaterdag de Bibliotheca Thurkowiana Minor bezoeken, een minibibliotheek die 1500 boeken bevat en sinds kort deel uitmaakt van de collectie. Kunsthistorica en directeur van Meermanno Maartje de Haan is te gast bij Jeroen van Kan.

Philip Snijder

vanaf 01:17:55

In het boek Het geschenk bezoekt een jongeman zijn vader, die nog maar kort te leven heeft. De vader doet zijn zoon het dringende verzoek diens nooit gekende Groningse grootvader te gaan opzoeken. De jongeman belooft dit, maar gaat toch naar Oost-Groningen. Daar reconstrueert hij het leven van zijn vader, en bouwt hij met zijn fantasie aan het geschenk dat hij hem op de valreep nog wil aanreiken: de onthulling van het levensgeheim van de grootvader die hij nooit heeft ontmoet. Jeroen van Kan had op Manuscripta een ontmoeting met schrijver Philip Snijder n.a.v. zijn nieuwe boek Het geschenk.

advertentie