Noorderlicht Radio

Noorderlicht Radio

XTC enzo

Is het nu (extra) slecht om XTC te combineren met andere drugs, zoals cannabis en alcohol, of niet? Glenn Dumont, biomedisch onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zocht het uit. In Noorderlicht vertelt hij over zijn bevindingen.

Slapeloosheid

Pakweg een derde van alle mensen heeft last van slaapproblemen. In veel gevallen is er een aanwijsbare oorzaak. Iemand woont bijvoorbeeld aan een snelweg, snurkt of heeft een ziekte waardoor het lastig slapen is. Maar sommige mensen slapen slecht zonder, naar het schijnt, een reden. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) schatten dat 10 procent van de mensen daaraan lijdt. Ysbrand van der Werf is een van hen en hij ging samen met collega Ellemarije Altena op zoek naar oorzaken van chronische slapeloosheid. Het blijkt 'm te zitten in de grijze stof, aan de buitenkant van de hersenen. In Noorderlicht vertelt Van der Werf er meer over.

Binnenkort start bovendien een grootschalig internet-onderzoek vanuit het NIN, getiteld het Slaapregister. Daarin worden allerlei gegevens over slapen verzameld. Zowel mensen die niet goed kunnen slapen, als ware slaapkampioenen kunnen zich aanmelden voor het online onderzoek. Dat kan via het mailadres info@slaapregister.nl

(Presentatie: Annemieke Smit)

advertentie