De Avonden

De Avonden

EERSTE UUR

De Week van het Luisterboek
Deze week leest de schrijver Willem Jan Otten elke dag, dus in vijf lange delen, zijn roman 'Specht en zoon' voor. Het boek, dat inmiddels een elfde druk kent en verkocht is aan grote buitenlandse uitgevers, won dit jaar de Libris Literatuurprijs.
Coproductie met Uitgeverij Van Oorschot.


TWEEDE UUR

Audiopost
Schrijver Hans Dütting vanuit Gagny, een buitenwijk van Parijs, vlakbij waar afgelopen week hevige rellen plaatsvonden. Dütting heeft -als judoleraar- ervaring met de Algerijnse jeugd.

Wim Noordhoek is op bezoek bij de schrijver Rudy Kousbroek (75) in Leiden. Dit ter gelegenheid van diens tweede boek met teksten naar aanleiding van merkwaardige foto's in de serie 'fotosynthese'. Eerst was er 'Opgespoorde wonderen', nu 'Verborgen verwantschappen'. Wat bijvoorbeeld hebben dieren met mensen te maken, en mensen met machines?
Ook komt Willem Frederik Hermans ter sprake, met wie Kousbroek zeer bevriend is geweest. Ze maakten plannen voor een boek over de vergissing die stroomlijn heet. Kousbroek zegt dat hij zijn briefwisseling met Hermans wil gaan uitgeven.

Armeno's Muziek
De gehele maand november besteedt Armeno Alberts aandacht aan microtonale muziek van het label Experimental Intermedia. Vanavond staat de muziek van de CD 'Celestial Fires' centraal, met werken van de Amerikaanse componiste Mary Jane Leach.


DERDE UUR

'De eenzaamheid van de egel'
Een kort verhaal van en verteld door Toon Tellegen.

De Werkplek
Deze keer bezoekt Wim Noordhoek de kunstenaar P.J. Roggeband in Amsterdam-West. Roggeband kreeg z'n opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam, afdeling Audiovisueel. Maar zijn werkterrein beslaat vooral het gesproken woord. En de Russische historische avantgardist Chlebnikov is daarbij een van zijn geestelijke vaders.
Roggeband werkte als woordanarchist oa. bij het Haagse theater Zeebbelt waarvoor hij de laatste jaren optrad als Voetnootman. Daarnaast is hij gangmaker van het gezelschap Leesbaar Nederland. Daarin vaak treedt Roggeband vaak op als De Associatieman. Maar toenemend figureert hij als voorman van het Elfletterig Genootschap.
A.s. vrijdag 11 november presenteert Roggeband in Perdu in Amsterdam de 'Dag van het Elfletterige Woord'.

Het Archief
Harry Coster, geluidsrestaurateur, pluist in opdracht van grote Amerikaanse platenmaatschappijen hun archieven na. Coster ontdekt opnamen op 78-toeren uit het begin van de 20e eeuw van legendarische platenfirma's als Victor, Brunswick en Columbia. Vanavond met o.m. het onuitgebracht platendebuut van de The Boswell Sisters 'That's what I like about you' (1930).

Waar is Wertheim
De eerste van een serie dagsluitingen door de cabaretier Micha Wertheim

advertentie