Een uur Ischa

Afl.20: Paul Binnerts, Fred van der Spek en Martin Schouten

Een uur Ischa

Afl.20: Paul Binnerts, Fred van der Spek en Martin Schouten

LOGBOEK EEN UUR ISCHA 8 mei 1990
presentatie: Cor Galis en Ischa Meijer
produktie:Leonie Smit
muziek:Gert Jan Blom
Jan Robijns
Ton van Bergeijk
gasten:Paul Binnerts (regisseur) Fred van der Spek
Martin Schouten (schrijver)
inhoud:
Ischa Meijer en de Izzies: liedje "Poste Restante"
Paul Binnerts: naar aanleiding van zijn regie in toneelstuk "De Tijgerin", Toneel in Duitsland,het "Kleine" versus "grote" circuit. De zin van de aktie "Tomaat"
De Izzies: muziek
Fred van der Spek: over nationalisme in Oost-Europa. Aankondiging komende oorlogen (daar), Zeteldeling in Verenigde Naties.
De Izzies: muziek
Martin Schouten: naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek "Studio Voorland" (Uitgeverij Bezige Bij).
De Izzies:muziek


Vraaggesprek met auteur Martin Schouten over zijn boek 'Studio Voorland' dat zich afspeelt in de Plantagebuurt in het na-oorlogse Amsterdam met als middelpunt de Hollandsche Schouwburg. 0'00" Applaus (fade-in). Aankondiging door Cor Galis. Schouten antwoordt dat hij niet wist dat de locatie waar ze zich bevinden, vroeger de foyer van de Hollandse schouwburg was. 1'33" Schouten antwoordt dat hij afkomstig is uit Apeldoorn. (Meijer: "Nu vergeef ik je alles"). Meyer vertelt dat de roman Studio Voorland van Schouten speelt in de jaren vijftig in de Plantagebuurt en geschreven lijkt door een rasechte Amsterdammer. ("Het spijt me dat ik het moet zeggen maar het klopt tot op de millimeter"). 2'16" Schouten vertelt hoe hij te werk is gegaan bij het schrijven van Studio Voorland. ("Ik wilde schrijven over de dubbelzinnigheid van de eerste jaren na de oorlog, en die vond ik vooral in deze buurt"). Vertelt dat hij gefascineerd raakte door het gekoekhak over de bestemming van de Hollandse Schouwburg, die in de oorlog diende als deportatieplaats voor de Amsterdamse Joden. 5'00" Noemt op verzoek de opvallende onderwerpen die hij tegenkwam bij zijn research naar die tijd. ("Alles werd beheerst door haat tegen het communisme"). Antwoordt dat hij zich goed kon inleven in het Amsterdam van toen. Geeft zijn ideeën hierover. 7'24" Schouten vertelt over zijn liefde voor Shakespeare's Hamlet. Op vraag waarom hij zo houdt van toneel zegt Schouten: "Theater is het huis van de geschiedenis." 9'08" Schouten antwoordt dat hij deels in zijn boek regisseur is. Zegt dat weleens voor toneel heeft geschreven. 10'10" Schouten antwoordt dat hij nog steeds niet gek wordt van het recenseren van toneel. Noemt het aanbod van het Ned. Theater heel behoorlijk. Is het eens met interviewer dat er in Nederland weinig over de comtemporaire geschiedenis wordt geschreven. 12'29" Schouten antwoordt dat hij geen problemen heeft gehad bij de research voor zijn boek. ("Het schrijven was wel duwen en trekken"). Afkondiging pres. Muziek. 14'15" Afkondiging omroeper Cor Galis.