De Donderdag Documentaire: Crazy

over de herinneringen van een aantal Nederlandse blauwhelmen aan verschillende oorlogsgebieden: herinneringen die onlosmakelijk verbonden zijn met bepaalde muziek die hen troost gaf in den vreemde.

De Donderdag Documentaire: Crazy

over de herinneringen van een aantal Nederlandse blauwhelmen aan verschillende oorlogsgebieden: herinneringen die onlosmakelijk verbonden zijn met bepaalde muziek die hen troost gaf in den vreemde.

Documentaire over de herinneringen van een aantal Nederlandse blauwhelmen aan verschillende oorlogsgebieden: herinneringen die onlosmakelijk verbonden zijn met bepaalde muziek die hen troost gaf in den vreemde. De film maakt een reis langs Libanon, Cambodja en ex-Joegoslavië - om te eindigen bij Srebrenica in 1995. Ondersteund door homevideo's, foto's en archiefmateriaal, vertellen de soldaten hun vaak verbijsterende verhalen over verantwoordelijkheid, ontsteltenis, angst, liefde, totale onmacht en de dood. Werden er vroeger in oorlogsgebieden live optredens georganiseerd om de soldaten te troosten en moed in te spreken, tegenwoordig beschikt iedereen over hedendaagse apparatuur als discmans die de plaats hebben ingenomen van de podia. Crazy toont de vrijwel niet te evenaren troostende kracht van muziek, vaak zelfs een middel om te overleven, in een situatie waarin jonge mannen en vrouwen geconfronteerd worden met onbekende gevoelens van angst en gemis. Crazy gaat ook over een land, ons land, waar welvaart en geluk heersen. Maar waar ook veel soldaten leven die hun ervaringen met verre oorlogen met vallen en opstaan proberen te verwerken. Een film over de littekens die oorlogen achterlaten. Script: Hedy Honingmann. Prijzen: Crazy werd bekroond met de Publieksprijs op het IDFA 1999 en met een Gouden Kalf voor de Beste Lange Documentaire op de Nederlandse Filmdagen 2000 in Utrecht. Regie: Heddy Honigmann. Crazy is eerder uitgezonden door de VPRO en wordt door de Humanistische Omroep herhaald in het kader van de uitreiking van de Van Praag-prijs op 11 mei aan Heddy Honigmann. De Van Praag-prijs, genoemd naar één van de oprichters van het Humanistisch Verbond, wordt sinds 1971 uitgereikt aan personen die op bijzondere wijze uitdrukking geven aan hun humanistische levensovertuiging of zich inzetten voor een humane samenleving.