Interview

Interview

Privatisering van oorlog

Oorlogen zijn door de geschiedenis heen altijd gevoerd met hulp van huurlingen: privé personen die werden ingehuurd voor de duur van een conflict. Maar de laatste 10 jaar is er een nieuwe ontwikkeling gaande: nu zijn het privé bedrijven uit Amerika en Europa die zich op de vrije markt van veiligheid en vredesmissies aanbieden en ingehuurd worden door nationale regeringen en non-gouvernementele organisaties. In Irak floreert deze business als nooit tevoren: er wordt geschat dat er 15.000 burger contractanten meedoen op het militaire veld. En hun taken zijn niet langer meer alleen logistiek ondersteunend, ze doen nu ook actief mee aan bijvoorbeeld de bescherming van het hoofdkwartier van de Amerikaanse bezettingsmacht in Bagdad, aan het trainen van de Irakese politie en het ondervragen van gevangenen in de Abu Graibh gevangenis. Maar wie controleert deze contractanten en onder welk recht vallen zij? Een gesprek hierover met defensiedeskundige Cees Homan, medewerker van instituut Clingendael, dat op 2 juni een congres over dit onderwerp organiseert. Homan is gematigd optimistisch over deze trend, terwijl Max Glaser, consultant en ex-medewerker van Artsen Zonder Grenzen uit de praktijk de nadelen kent. En hoe reageert de Nederlandse politiek hierop? Daarover Eimert van Middelkoop, senator en ook een van sprekers op het Clingendaelcongres.
---

De ACT-methode, deel 4

Deel 4 van de reportageserie over hoe Rotterdam zijn overlastbezorgers actief aanpak.

Vorige week maakten burgemeester en wethouders van Rotterdam trots bekend dat het veiliger is geworden in de Maasstad. En dat komt mooi uit, want het gehele stadsbestuur heeft zijn goede naam en positie op het spel gezet in de strijd tegen overlast en criminaliteit.
Eén manier die men heeft bedacht om rust in de straten van Rotterdam te krijgen is om de 700 meest irritante Rotterdammers op een lijst te zetten en deze overlastbezorgers vervolgens in een traject te rangeren waarin zij zullen worden getransformeerd tot brave burgers, goedwillende huisvaders en eerlijke belastingbetalers.

Deze PGA(persoonsgerichte aandacht)-lijst opent de deuren naar vijf mogelijke trajecten, waarvan het laatste, het vijfde traject, wordt bestierd door zogenaamde ACT-teams. ACT staat voor Assertive Community Treatment en is een uit de Verenigde Staten overgewaaide behandelmethode om mensen met zowel verslavingsproblematiek als een psychiatrische aandoening te benaderen en te behandelen. In Rotterdam zijn verschillende teams actief en met één ervan, van het Riagg Rijnmond Zuid (onderdeel van de GGZ Groep Europoort) gaat de VPRO op pad.
Onze verslaggever Gerrit Kalsbeek bericht vanuit de onderbuik van de stad; volgt hulpverleners op zoek naar probleemmensen van de PGA-700 lijst en praat met verslaafden, bestuurders, ambtenaren, vrijwilligers en andere stadgenoten. Kortom, laat u meenemen langs goten en koopgoot, stadhuis en Pauluskerk, drugspanden en opvanghuis.
Ervaar wat er in onze grootste havenstad in de geest van Pim allemaal geschiedt.
---

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De ACT-methode, deel 4

vanaf 00:16:18

advertentie