Interview

Interview

De schade in Nederland onder Balkenende

De Vlaamse socialistenleider Steve Stevaert organiseert - in de aanloop naar de verkiezingen in België volgende maand - busexcursies naar Nederland om Vlamingen te laten zien hoe het er aan toe gaat in een land waar socialisten niet aan de macht zijn. Zaterdag vertrekt de eerste bus naar Rotterdam. Stevaert vertelt wat er op het programma staat en wat hij verwacht van dit politieke ramptoerisme.
---

Na Mars komt Venus

Wat zou de politieke rol van Europa in de wereld moeten zijn? Geen kopie van de Verenigde Staten. Conflictpreventie, eerlijke handel, het versterken van de internationale rechtsorde; daar zou Europa zich op moeten concentreren.

Joost Lagendijk, europarlementariër voor GroenLinks, en Jan Marinus Wiersma, europarlementariër voor de PvdA, presenteren vandaag hun boek: 'Na Mars komt Venus, een Europees antwoord op Bush'. In 'Na Mars komt Venus' wordt ook nagegaan hoe invloedrijk de neo-conservatieven rond Bush eigenlijk zijn en de stelling wordt verdedigd dat Irak wel eens hun Waterloo zou kunnen worden. De auteurs breken op creatieve en provocatieve manier een lans voor een zelfverzekerde Europese opstelling. Europa moet niet proberen een kopie van de VS te worden, maar zich concentreren op het verder ontplooien van zijn eigen sterke punten: conflictpreventie, eerlijke handel, het versterken van de internationale rechtsorde. Als het kan samen met de VS, als het moet in de contramine.

Na 11 september 2001 zijn de verschillen tussen de Verenigde Staten en Europa uitgegroeid tot een schier onoverbrugbare kloof. Voor steeds meer Europeanen is de regering Bush onderdeel van het probleem; en niet langer deel van de oplossing voor veel wereldproblemen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En wat zou de reactie van Brussel moeten zijn op de politiek van wapengekletter in Washington?

Het boek wordt vandaag (vrijdag 7 mei) tussen 16.00 en 18.00 uur gepresenteerd in Felix Meritis, Keizersgracht 324 in Amsterdam.
---

Vertrekcentra voor asielzoekers

De vertrekcentra voor asielzoekers zijn een belangrijke pijler van het asielbeleid van Minister Verdonk. In drie jaar tijd wil zij, en met haar een meerderheid van de Tweede kamer, zesentwintigduizend ex-asielzoekers het land uitzetten, via die nieuw in te richten vertrekcentra.

Alleen, er blijkt geen gemeente in het land bereid te zijn aan zo'n terugkeercentrum mee te werken. Wat nu te doen? D'66-fractieleider Boris Dittrich ziet de bui al hangen. 'Als die vertrekcentra niet gerealiseerd kunnen worden, moet misschien toch nog maar eens gekeken worden naar een generale pardonregeling.'
---

advertentie