Interview

Interview

De Hollandse handelsgeest in Irak.

Risico's? Natuurlijk zijn er risico's, maar die zijn beheersbaar, hield de Amerikaanse onderminister van Handel William Lash zijn publiek eerder deze week voor. Het publiek bestond uit Nederlandse ondernemers en het onderwerp was: zaken doen in Irak.
Een klein jaar geleden nog stonden Nederlandse ondernemers te trappelen om zaken te doen in Irak, maar door de alsmaar chaotischere situatie in Irak is van het aanvankelijke enthousiasme weinig meer over. Enkele tientallen Nederlandse ondernemers, veelal geleid door Irakese Nederlanders, zetten door maar het gros is in tussentijd afgehaakt.
Het ministerie van Economische Zaken, dat geld beschikbaar maakte om ondernemers te stimuleren, besloot onlangs het beschikbare bedrag tot nader orde te bevriezen. Wat is er over van de Hollandse handelsgeest in Irak nu de risico's er met de dag groter lijken te worden? Een gesprek hierover met Sybren van der Zwaag, directeur van Friesian Agro Consultancy, en Arnold Noorduijn, voorzitter van het Platform Irak en directeur export van Friesland Coberco.
---

Trombose

Lopen mensen in een vliegtuig een groter risico op trombose dan op de grond?
75 Proefpersonen, twintig analisten en laboratoriummedewerkers en onze verslaggever Stefan Heijendael zitten in een speciaal gehuurd vliegtuig. De vrijwilligers doen mee met een medisch onderzoek naar trombose. Zij moeten acht uur in een vliegtuigstoel zitten en worden drie maal geprikt om zo duidelijkheid te krijgen over de risicofactoren van trombose.
---

Waar het om gaat: buitenlands beleid van de EU

Waar het nu om gaat is dat de lijsttrekker van het CDA bij de komende europese verkiezingen Camiel Eurlings, het vetorecht over gezamenlijk buitenlands beleid van de EU af wil schaffen.

Hiermee wil hij eenheid in het europese buitenlands beleid smeden.
Eenheid tussen landen die over het minste of geringste buitenlands akkefietje hopeloos verdeeld zijn.
Ger Jochems vraagt uitleg aan Camiel Eurlings
---

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Radioreportage vanuit het vliegtuig, uit VPRO's De Ochtenden

vanaf 00:30:13

advertentie