Thema-uitzending

Thema-uitzending

Live-verslaggevers in Rome zijn Bas Mesters en Joris van de Kerkhof die vanaf tien uur zowel binnen in de St. Pieter als buiten de begrafenis van Johannes Paulus II zullen verslaan en in de studio zitten Govert van Brakel en Bob Jongbloed, oud-correspondent van de KRO in Rome, die de gebeurtenissen steeds kort van commentaar voorzien.
---

We omlijsten deze bijzondere begrafenis met een gesprek over de terugkeer van religie in de wereld. Dat wil zeggen: over de terugkeer van het besef - bij ons in het westen - dat religie helemaal nooit is weggeweest. Sterker nog, in een lijvig artikel in de Volkskrant van 8 januari betoogde psycholoog en filosoof Kees Kraaijeveld met kracht van argumenten - en vooral ook met cijfers - dat in absolute aantallen de hoeveelheid werkelijke atheïsten in de wereld in tien jaar is afgenomen met veertig procent. Van 242 miljoen tot 148 miljoen; een kleine 2,5% van de wereldbevolking.
Met andere woorden God is niet dood, zoals de paus, maar alive and kicking. Over dat thema vullen diverse specialisten het bredere verhaal in met details over Latijns-Amerika, Afrika en de islamitische wereld.

Te gast zijn:
* Sjoerd de Jong - 'allesweter' en eindredacteur van de boekenbijlage van het NRC Handelsblad.
* Erik Borgman - systematisch theoloog en directeur van het Heyendaal Instiuut voor theologie, wetenschap en cultuur aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Hij heeft een dissertatie geschreven over de bevrijdingstheologie in Latijns Amerika en volgt vanuit Europa deze processen.
* Kees Kraaijeveld - psycholoog en filosoof. Hij schreef eerder dit jaar een groot artikel in de Volkskrant met als kop ‘God Versplintert’ en ‘laten we het maar onder ogen zien: gewone mensen geloven in God of Allah, maar altijd in iets. God is niet dood, nooit geweest'.
* Wouter van Beek - cultureel antropoloog aan de Universiteit van Utrecht en gespecialiseerd in wat hij zelf noemt ‘religies zonder boek’.
* Martin van Bruinesse - islamoloog, verbonden aan de Universiteit van Utrecht en het ISM, het Instituut van de Islam in de Moderne Wereld.

Verder o.a. een reportage over de Sint Pieter: Eind 2003 bezochten programmamakers Klaas Vos en Ger Jochems het Vaticaan voor een radio-documentaire over het Pausdom. Zij bezochten de crypt waar 122 pausen zijn bijgezet en waar nu ook Paus Johannes Paulus II begraven zal worden.
---

Het meest omstreden huwelijk in de Britse koninklijke geschiedenis is waarschijnlijk wel dat van prins Charles en Camilla Parker Bowles dat morgen plaatsvindt. Het huwelijk leidde al tot grote verdeeldheid onder het volk. Want een aantal mensen ziet Camilla als degene die prinses Diana’s leven kapot maakte.
Hun overspelige relatie kwam op straat te liggen toen begin 1990 de Camilla tapes openbaar werden; het door een zendamateur afgeluisterde telefoongesprek tussen Charles en Camilla. Maar nu heeft de koningin eindelijk haar toestemming gegeven voor het huwelijk van haar zoon met zijn grote liefde. Jacqueline Maris peilde hoe de media en het volk erover denken dat de prinses - en voor sommige heilige - Diana ingewisseld gaat worden voor de 'boze heks' Camilla.

Het item over Charles en Camilla is opgedeeld in drie delen; per uur één deel!

Deel 1: Royalty-fotograaf David Edwards van het boulevardblad The Sun. Al 28 jaar volgt hij de Britse koninklijke familie. Zijn foto's zijn maandag in de krant te bekijken (klik op de link hiernaast).
Deel 2: Een interview met starreporter Shirley Tart van de Shropshire Star, ook via internet te lezen. Zij hebben zaterdagmiddag een special over het huwelijk. Wilt u deze special bekijken? Klik dan op de link hiernaast.
Deel 3: Hierin komt Joan Berry aan het woord die de Diana Circle oprichtte. Deze club schreef brieven aan de koningin om het huwelijk tegen te houden.Maar het heeft niet geholpen. Voor meer informatie klik op de link over de Diana Circle.

** Prins Charles wordt in de reportage nagespeeld door Bert Luppes en Camilla Parker Bowles door Barbara Kist.
---

** Verder in het eerste uur van deze thema-uitzending een gesprek met schrijfster Marion Bloem over haar actie 'Een Royaal Gebaar' en een reportage over hoe je van kinderen burgers maakt:
In een poging de jeugd van Utrecht op te voeden tot verantwoordelijke burgers, is daar in september een project begonnen onder het motto "tien laat je zien". Geronselt uit scholen en buurthuizen maakten kinderen uit tien Utrechtse wijken plannen ter verbetering van hun eigen leefomgeving.
Deze week was de grote finale: een bijeenkomst van de kinderraad, in het stadhuis, onder voorzitterschap van de burgemeester. Daar werden alle ideëen gepresenteerd en konden de kinderen zelf door stemming de winnaar bepalen. Dat winnende project kan rekenen op 20.000 euro uit de gemeentekas, zodat het plan werkelijkheid kan worden. Een reportage van Gerrit Kalsbeek.
---

advertentie