De avonden

De avonden

EERSTE UUR

'Gesproken uitzicht'
Het gesproken uitzicht van Marijke Don, beeldend kunstenaar in Haarlem.

Post uit Paramaribo. Journalist Didi Samwel belt een verhaal door.

Een gesprek met de filosoof Herman Philipse over zijn boek 'Atheistisch manifest', waarin vragen worden gesteld als: Kunnen morele normen gerechtvaardigd worden door een beroep op Gods wil? En: Wat is de bewijskracht van wonderen of van een opbaring?

TWEEDE UUR

Oefening baart kunst
Een musicus demonstreert aan Saskia Törnqvist een gevreesde orkestpartij.
Afl.1: Trombonist Jörgen van Rijen en de 'Boléro' van Ravel.

TWEEDE UUR

'De Werkplek'
We bevinden ons in een flatje, tien hoog aan de Boulevard van Zandvoort, de plaats waar de schrijver en journalist Pieter Waterdrinker (1961) opgroeide in het hotel Zomerlust dat zijn ouders en grootouders hier dreven.
Zijn debuutroman 'Danslessen'(1998) leverde hem een proces op: hij zou een antisemitische passage geschreven hebben. In 2000 werd hij vrijgesproken. Zijn boeken spelen meestal tegen een internationale achtergrond, zoals Liebmans ring uit 2001 en Een Hollandse romance (2003), vooral Rusland waar hij correspondent is voor de Telegraaf. Maar nu zit hij op een derde van een roman over het Zandvoort van de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Werktitel 'Duitse bruiloft'. Een jonge Duitser trouwt met een Hollands meisje. Maar, het lijkt vooral de gechiedenis van en hotelfamilie te worden.

'Philips' Holland Indië Archief'
Wat bewaard bleef van de radio-omroep PHOHI, die tussen 1927 en 1940 uitzond naar Nederlands-Indië. Geselecteerd door Piet Tullenaar van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Afl. 85. O.a. het cinema-orgel in het Rembrandt Theater in Amsterdam.

advertentie