De avonden

De avonden

EERSTE UUR

‘Gesproken uitzicht’ van Sake Elzinga; fotograaf uit Assen.

'Gerard Reve In Herinneringen'. Ditmaal de neerlandicus en schrijver Nico Keuning, die ook de man is achter Reservaat, een kleine uitgeverij waar onder meer verscheen
'Een kaars voor Gerard Reve' (1994) en 'Lang Leve Gerard Reve' (1998).

‘Ingekomen mail’ van de popjournalist Leon Verdonschot over zijn boek Hart tegen Hart en zijn komende optreden in de Schrijverstoren op de Parade in Utrecht.

Mijn muziek. Wouter Pleijsier in gesprek met cabaretier en columnist Marcel Verreck over zijn favorite muziek.

TWEEDE UUR

In 'Opspraak' een ontmoeting met Ritsaert ten Cate die in 1965 aan de wieg stond van het experimentele theater Mickery. Wat maakt dat een theater als Mickery in deze tijd niet bestaat? Samenstelling: Anton de Goede.

‘De wijde blik’. Radiokunst door Mat Wijn.

Armeno Alberts over ‘Second Old Woman’s Song’en ‘Yellow Wind’ uit Between Words and Silence, composities van de radiomaker, geluidskunstenaaar en componist uit Slovenia, Bor Turel.

DERDE UUR

‘De documentaire’: De slag bij Narva: In 1940 kwam Estland tengevolge van het Molotov-Ribbentrop-verdrag onder Russische bezetting; een jaar later start nazi-Duitsland Operatie Barbarossa, de grote aanval op de Sovjet-Unie. De baltische staten en dus ook Estland worden Duits. Een nieuwe bezetting dus. In 1944 volgt de grote contra-attack van de Russen. De Sovjet-troepen heroveren stormenderhand de bezette landen. Zo ook Estland. Alleen gaat dat niet zo gemakkelijk. In het noorden van Estland, net na de grensstad Narva liggen heuvels die door de Duitse troepen met succes verdedigd worden. De Sovjets komen er niet door heen, trekken uiteindelijk om Estland en veroveren het land vanuit het zuiden.
Nog steeds hebben de heuvels in het noorden hun herinneringen aan de strijd achtergelaten. Vanavond een wandeling langs die herinneringen met de Estse gids Ivika en Wereldnet correspondent Antoon van Rens. Een documentaire van Klaas Vos.

‘Het geluid van Nederland’. Peter te Nuyl in de archieven van Hilversum.

‘De eerste pagina’ van een nieuw boek. ‘De twaalf provincies - Een reis door Nederland’; twaalf Nederlandse auteurs, onder wie Jeroen Brouwers en Mensje van Keulen geven hun kijk op hun geboorteland. Uitgeverij Atlas.

advertentie