Villa VPRO

o.a. meer dan 200 doden bij opstand in Soedan

Villa VPRO

o.a. meer dan 200 doden bij opstand in Soedan

In de schaduw van de terreuraanval in Kenia ontstaat ook in Soedan een groot conflict. Demonstraties worden hardhandig opgebroken en dat leidde al tot 210 doden. Egbert Wesselink van IKV Pax Christi hield zich met eerdere problemen in het land bezig en kijkt naar de huidige situatie. Wacht ons een nieuwe Arabische 'Lente'? In het tweede deel het Economische panel met Alfred Kleinknecht (Hoogleraar economische innovatie TU Delft), Roel Janssen (Economieredacteur NRC) en Rens van Tilburg (onderzoeker financiele sector bij SOMO).

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

minder bezoek gedetineerden buitenland

vanaf 00:02:31

Em. hoogleraar Van Kalmthout vindt het een heel slechte beslissing van minister Timmermans.  

Metropolis: bier en bratwurst in Zwitserland

vanaf 00:09:52

Onze correspondenten duiken deze week de lokale keukens in en schuiven aan bij het eten.  Wat zijn nou de typische eetgewoontes ? Of bijzondere gerechten. U hoort deze week een culinaire Metropolistour. vandaag gaan we naar Zwitserland waar de grens tussen het Franse en Duitse gedeelte dwars door de keuken loopt. Een bijdrage van Renske Heddema.

egbert wesselink over Soedan

vanaf 00:14:39

Volksprotesten in Noord-Soedan gaan hun achtste dag in. Ondanks hardhandig ingrijpen van ordetroepen en 200 doden zijn ook vandaag weer de Soedanezen de straat opgegaan. Wat begon als een kleine vreedzame betoging tegen het verhogen van brandstofkosten, is uitgelopen op massale protesten tegen het regime van president Bashir.Bij ons in de studio zit  Soedan-kenner Egbert Wesselink van IKV Pax Christi.

shutdown, hoge pensioenpremies en hypotheekgarantie

vanaf 00:35:53

De shutdown in de VS is tot daar aan toe, maar als de Democraten en Republikeinen het op 17 oktober niet eens worden over de verhoging van het schuldplafond, dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor de wereldeconomie. De Britse regering richt een garantiefonds op voor starters op de woningmarkt en, een tegenvaller voor staatssecretaris Frans Weekers: in 2015 gaan de pensioenpremies met 14 procent omhoog. Daar gaat de gehoopte bezuiniging van drie miljard. We praten er over met hoogleraar Alfred Kleinknecht, financieel publicist Roel Janssen en Rens van Tilburg (SOMO).

advertentie