Het Spoor Terug

De Zuster komt zo! 2: de crisisjaren

Het Spoor Terug

De Zuster komt zo! 2: de crisisjaren

Aflevering 2 van de zesdelige serie De Zuster komt zo! over de geschiedenis van de verpleging. Deze aflevering gaat over de crisis.
De crisisjaren zijn erg zwaar. Meisjes en vrouwen die hun diploma halen kunnen - als ze geluk hebben - tegen leerlingloon in het ziekenhuis blijven. Er gaan zelfs stemmen op om het leerlingenloon maar helemaal af te schaffen. Veel gediplomeerden worden ontslagen en voor de particuliere verpleegsters buiten de ziekenhuizen is er helemaal geen werk meer. Tegelijkertijd is het werk nog zwaarder, want Nederland wordt geteisterd door epidemieën.
Vraaggesprekken met oud-verpleegsters over de armoede en de epidemieën van de jaren dertig, de overbelasting en onderbetaling in de verpleging, de angst voor de hoofdzuster, de opleiding tot verpleegkundige en het grote verschil tussen leerlingen en gediplomeerden. Oud-verpleegster C. Schmal leest een gedeelte voor uit haar boek 'De zuster komt zo' en beschrijft haar ervaringen. Een van de oud-verpleegsters over haar vak:
"Het is een beste leerschool voor een meisje, je ziet zoveel dingen van het leven waar je als protestantse geen idee van hebt."
Aan het woord:
- zuster Cornelia Schmal (schreef ook boek "De Zuster komt zo" voor uitgeverij 60+)
- Leni Polderman
- Nel Boon

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

persbericht:
Deel 2: De crisis.
De crisisjaren zijn erg zwaar. Meisjes en vrouwen die hun diploma behalen kunnen - als ze al geluk hebben - tegen leerlingloon in het ziekenhuis blijven. Er gaan zelfs stemmen op om het leerlingenloon maar helemaal af te schaffen. Veel gediplomeerden worden ontslagen en voor de partikuliere ver-pleegsters buiten de ziekenhuizen is er helemaal geen werk meer. Tegelijkertijd is het werk nog zwaarder want Nederland wordt geteisterd door epidemieën.

advertentie