Het Spoor Terug

Ter walvischvaart! 5: Moderne walvisvaart

Het Spoor Terug

Ter walvischvaart! 5: Moderne walvisvaart

Vijfde aflevering van een zesdelige serie over de geschiedenis van de Nederlandse walvisvaart. In deze aflevering de documentaire 'Moderne walvisvaart' over de herleving van de Nederlandse walvisvaart na de Tweede Wereldoorlog.
In 1862 leek de Nederlandse walvisvaart afgelopen te zijn, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam nog een korte en hevige opleving. Vanwege de oorlog was er vijf jaar niet op walvissen gejaagd en de populatie was daardoor enorm toegenomen. De commerciële jacht kon ook voor Nederland interessant te zijn. Een in Zweden gekochte tanker werd de Willem Barentsz gedoopt en op 27 oktober 1946 vertrok het schip uit Amsterdam om op walvissen te jagen. In 1964 komt een definitief einde aan de Nederlandse walvisvaart, vanwege de sterk afgenomen populatie walvissen. Niet lang daarna wordt Nederland een fervent bestrijder van de walvisjacht.
Vraaggesprekken met de voormalige walvisvaarders Albert Veldkamp, Cor Gransbergen en Tom van der Zee(?).
Onderwerpen van gesprek zijn: de naoorlogse walvisvaart in het algemeen; het leven en werk aan boord van de 'Willem Barentsz', een trawlerschip dat werd omgebouwd tot een moderne walvisvaarder en in 1946 voor het eerst naar Zuidpool voer.
Geïllustreerd met HA-fragmenten, fragmenten van het Polygoon Holland Nieuws en van de Polygoon documentaire 'Walvis in Zicht'. Verder met een citaat uit een historische bron over de vangst van een walvis.

advertentie