OVT

OVT

In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
1. De columnist van de maand september Herman Kuiphof met zijn herinneringen aan de voetbalklassieker Nederland-België, n.a.v. de wedstrijd die gisteravond werd gespeeld.
2. vraaggesprek met Don Duco, auteur en conservator van het Historische Pijpenkabinet in Amsterdam, over de geschiedenis van het roken.
Deze week kwam min. Borst met een voorstel om het roken op de werkplek te gaan verbieden. Aanleiding voor een gesprek over de geschiedenis van het roken. Marnix Koolhaas praat hierover met Don Duco, conservator van het historische Pijpenkabinet in Amsterdam en auteur van diverse publicaties over de geschiedenis van het roken.
+ HA-fragment dr. Meinsma tijdens anti-rookcongres in 1971;
3. Een gesprek van Marnix Koolhaas met ex-verpleger en historicus Cees Willemsen, auteur van het onlangs verschenen boek Van God los, Geschiedenis van de psychiatrische inrichting Sint-Antonius, 1902-1967 van Cees Willemsen, uitg. De Geus, isbn 90 52 264457 .
De psychiatrische inrichting ligt in Etten-Leur.
Brieffragment gelezen door Astrid Nauta.
4. Kiki Amsberg praat met Hans Olink n.a.v. zijn boek over Nico Rost: publicist, politiek agitator, antifascist, literair-criticus, vertaler, verzetsman, concentratiekampoverlevende, stalinist. Een leven, waarin Duitsland een grote rol speelde, en dat Hans Olink aanzette tot het schrijven van een biografie over Rost onder de titel: `Nico Rost, de man die van Duitsland hield' van Hans Olink, uitg. Nijgh & Van Ditmar, isbn 90 388 5496 x.
+ HA-fragment Nico Rost uit 1967.
5. Het vak van tweedehands boekenhandelaar werd voor de oorlog vooral door Joden uitgeoefend en had weinig status. Dit bijzondere, en door de oorlog zo abrupt afgebroken stukje geschiedenis is door P.J. Buijnsters afgelopen dinsdag uit de doeken gedaan tijdens de zesde Van Selm-lezing aan de Leidse Universiteit, een lezing die ook in druk is verschenen. Marnix Koolhaas praat hierover telefonisch met de emeritus-hoogleraar Piet Buijnsters . `Het Nederlandse antiquariaat tijdens de tweede wereldoorlog' van P.J. Buijnsters (zesde Bert van Selm-lezing) , uitg. de Buitenkant, isbn 90 70386 92 5.
6. In het Roosevelt Centrum in Middelburg werd vrijdag de tentoonstelling 'Exodus naar de nieuwe Wereld' geopend over de 19e-eeuwse emigratiegolf vanuit Zeeland naar Amerika. Kees Slager ging er kijken en werd er rondgeleid door de inrichter van de expositie, Hans Krabbendam. Tentoonstelling `Exodus naar de nieuwe wereld, Zeeuwen naar Amerika´ van 8 september tot 31 oktober in de Abdij in Middelburg.
7. Locofalismen, een duur wordt voor wat je ook spotnamen kunt noemen: bijzondere bijnamen voor bewoners van een bepaalde, stad, dorp of wijk. Frans Holtkamp is er door gegrepen, en heeft er al meer dan 1000 verzameld. Van Apenluiders tot Kruikenzijkers, en van Kalfschieters tot Roggetrekkers, zo lezen we in het blad 'Alledaagse Dingen', het Nieuwsblad voor Volkscultuur. Marnix Koolhaas praat met Frans Holtkamp over zijn verzameling.
8. rubriek: Het spoor terug (is apart opgenomen in Woord.nl)


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

advertentie