Cultura: Hier is...Adriaan van Dis 30

Aflevering 30

Cultura: Hier is...Adriaan van Dis 30

Aflevering 30

Hier is...Adriaan van Dis 30: Adriaan van Dis in gesprek met de Engelse schrijver Martin Amis, zoon van Kingsley. De zoon heeft de humor met de vader gemeen. Echter waar de vader schreef over ongevaarlijke onderwerpen daar vat zoon Martin vooral brisante onderwerpen bij de kop: De holocaust, verkrachting en de nucleaire winter. De stijl van Martin Amis wekt bewondering en woede. Maar humor is de enige manier om het leven aan te kunnen, aldus Amis.

A.F.Th. van der Heijden is ten tijde van het gesprek met Adriaan van Dis midden in zijn roman cyclus "De tandeloze tijd" Hij praat over zijn obsessie voor verslavingen: drank en schrijven. Maar vooral over een generatie - zijn generatie - die "blasé is van voorgewende genietingen"

Martha Gellhorn is de beroemdste oorlogsverslaggeefster. Ze vertelt hoe ze verzeild raakte in de voorste linies van de grote brandhaarden. Verslaggeving zoals zij dat deed kan tegenwoordig niet meer, omdat de militaire leiding alleen dat laten zien wat ze willen laten zien. Ze vertelt over haar vriendschappen met president Rooseveld en Generaal Van Mook.