Drenthe, deel 2: op vaste grond

Polygoon Profilti, 1953 (17 min. 03 sec.)

Drenthe, deel 2: op vaste grond

Polygoon Profilti, 1953 (17 min. 03 sec.)

Serie documentaires over het dagelijkse leven en werk in de provincie Drente. Tweede deel uit een serie documentaires over de provincie Drente. Dit deel gaat over de ontwikkeling van de landbouw en veeteelt.

20:40 Uitgestrekte heidegronden, korenveld, turfstekers aan het werk die de grond door bemesting bewerken tot landbouwgrond, paarden trekken eg.
22:26 Ext. pand Coöperatieve Boerenleenbank; cliënten worden uitbetaald aan de kassa.
22:53 Ext. fabriek landbouwmachines; boer bekijkt samen met verkoper een landbouwmachine.
23:18 Overslag van kunstmest en zaai- en pootgoed bij fabriek aan haven; rundveekoeken worden in dozen verpakt bij de Coöperatieve Landbouwbank in Meppel.
24:10 Zakken met pootaardappelen die voor de export bestemd zijn worden van vrachtwagen in trein geladen; boeren bemesten hun land met kunstmest en stalmest en poten aardappelen.
25:10 Ext. en int. lagere landbouwschool: jongens krijgen lessen over land- en tuinbouw, in tuinen en kassen worden planten geplant en bomen gesproeid.
26:30 Oudere boer krijgt advies op het land van een consulent.
27:08 Meisjes komen bijeen om zich bezig te houden met landbouwvraagstukken en te werken in een volkstuin. Jongens krijgen uitleg mbt stenen.
27:51 In het dorpshuis komen kinderen bijeen om spelletjes te doen.
28:12 Meisjes krijgen kookles, naailes en wasles op de landbouwhuishoudschool; meisje maakt melkbussen schoon.
29:08 Drentse boeren en boerinnen voeren klompendans uit.
29:32 Grazende koeien; melkerscursus waarbij div. cursisten koeien melken.
30:55 Varkens en biggen in wei. In een selectiemesterij wordt onderzocht bij welke voeding varkens het beste vlees leveren: varkens worden gevoederd en gewogen.
32:28 Keuring van koeien en stieren; paardenmarkt waar boeren met handjeklap hun paarden verhandelen; paarden trekken ploeg; ruiters van ruiterverenigingen bijeen tijdens landelijke ruitersportdag, waarbij div. paardesporten beoefend worden oa springconcours en dravers met sjezen en karren strijden om de eer; paard- en wagen op het land.
35:02 Oogsten van graan mbv landbouwmachine; boeren bundelen korenschoven; oogsten van koren met zeis; hooiwagens worden volgestapeld en hooimijten opgestapeld.