Belevenissen in Berlijn (VPRO, 1989)

VPRO, Cherry Duyns en Peter van Ingen, 12-11-1989 (21 min 07 sec.)

Belevenissen in Berlijn (VPRO, 1989)

VPRO, Cherry Duyns en Peter van Ingen, 12-11-1989 (21 min 07 sec.)

Het is 12 november 1989. In de gids staat keurig aangekondigd dat na Van Kooten & De Bie’s ‘Keek op de Week’ het programma Belevenissen begint. Belevenissen is een tweewekelijks programma waarin Peter van Ingen iemand uit de Nederlandse samenleving volgt. Tussen 1988 en 1992 werd het uitgezonden door de VPRO.

Vandaag is er echter geen gewone aflevering. De Berlijnse Muur is gevallen en daarom zijn Peter van Ingen en Cherry Duyns op 9 november naar Berlijn gegaan om een special te maken. De reguliere uitzending die gepland stond over Mathilde van de Brink, kandidaat voor het Europarlement, werd verplaatst naar een later tijdstip.
Gek genoeg is alleen die laatste uitzending opgenomen in het archief van Beeld & Geluid, terwijl in de special verslag werd gedaan van één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Duitse geschiedenis.

In de uitzending staan Duyns en Van Ingen op de Glienicker Brücke, toepasselijk “Brücke der Einheit”, om de vele Oost-Duitsers te verwelkomen die vol vreugde eindelijk de oversteek maken naar West-Berlijn én andersom. De Amerikaanse ambassadeur in de Bondsrepubliek Vernon Walters is ook aanwezig om mensen de hand te schudden.