gids: 1 en 2 april

Giovanca ontvangt drie bijzondere zangeressen Oumou Sangaré uit Mali, Sona Jobarteh uit Gambia en Daymé Arocena uit Cuba

zaterdag 1 april op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling 26 maart 2017
Uit India komt meestermuzikant Hariprasad Chaurasia, een levende legende en een echte wereldster. Hij bespeelt de bansuri (bamboefluit). Chaurasia heeft al ruim 40 jaar een zeer bijzondere band met Nederland . Zo geeft hij les aan de studierichting Indiase muziek van het Rotterdamse conservatorium Codarts.
Halverwege dit jaar verschijnt het derde album van KOFFIE. Deze band maakt  een combinatie van virtuoze improvisaties en stevige afrobeat-grooves en vindt hun kracht in de energie van het samenspelen.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz
Fijne live-opnamen uit het Bimhuis, van Sun Ra Arkestra, èn nieuwe CD's uit de hoek van jazz en world.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
De alternatieve soundtrack bij de documentaireserie Made in Europe. Thema vanavond: Idealen.

zondag 2 april op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
De West-Afrikaanse diva Oumou Sangaré komt in mei met een nieuw album Mogoya. Oumou wordt geroemd om haar heldere stem en is anno 2017 een rolmodel voor vrouwen in Afrika. Ze durft controversiële onderwerpen als polygamie en vrouwenbesnijdenis aan de kaak te stellen, maar ze bezingt ook de vrouwelijke sensualiteit.
Sona Jobarteh is de eerste vrouwelijke Kora-virtuoos uit een West-Afrikaanse griot-familie. Ze is een pionier in deze traditie van de afgelopen zeven eeuwen waarin het Kora-meesterschap uitsluitend van vader op zoon werd doorgegeven. Ze wordt geroemd als instrumentalist en zangeres, ook internationaal, sinds ze het album Fasiya uitbracht.
Een nieuwe generatie muzikaal talent staat te trappelen om de wereld te veroveren nu de isolatie van Cuba na vijftig jaar voorzichtig barsten begint te vertonen. Cuba is niet bang meer voor  invloeden van buitenaf. Zangeres Daymé Arocena: 'Onze roots zijn te sterk om verloren te gaan’. Op haar in maart uitgebracht album Cubafonia is haar klassieke achtergrond goed te horen. Tezelfdertijd slaagt ze erin om haar muziek soms ook van catchy pophooks te voorzien. Het resultaat is een swingende mix van pop, jazz, latin en rumba met een Afrikaanse en Cubaanse twist

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Opname van Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek dat op 18 maart te gast was bij Donemus in Den Haag. Vergeten meesterwerken krijgen een tweede kans: 'Regen' van Henk van der Meulen.