Argos

Een onzichtbare muur

Said uit Gouda merkt vanaf 2018 dat zijn leven ingrijpend verandert. De politie heeft ongebruikelijk veel belangstelling voor hem en buitenlandse reizen leveren hem steeds grotere problemen op.

Argos volgde ruim een half jaar lang Saids pogingen om te achterhalen wat er aan de hand is. De IT-consultant blijkt tot zijn ontsteltenis bij de autoriteiten in beeld te zijn geweest in verband met jihadisme. Terwijl hij nooit terrorismeverdachte is geweest en geen strafblad heeft. 
 
Omdat niets helpt om zijn problemen met buitenlandse reizen op te lossen, stapt hij uiteindelijk naar de rechter. Experts en advocaten zeggen dat er meer gevallen zijn zoals Said. ‘Als het woord terrorisme valt, ligt de lat om informatie te delen heel erg laag. En de lat om mensen uit systemen te halen heel hoog’.

Zaterdag 11 juni, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

André Seebregts

Advocaat. Geniet landelijke bekendheid vanwege betrokkenheid bij veel terrorismezaken.

Jelle van Buuren

Deskundige op gebied van politie- en inlichtingendiensten.

achtergrondverhalen

IND registreerde afkomst voor risicoprofilering

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft jarenlang de afkomst van het bestuur van duizenden bedrijven geregistreerd in risicoprofielen om fraude tegen te gaan. De gedachte: een niet-westerse achtergrond geeft een grotere neiging tot regelovertreding. Eigen juristen maakten gehakt van die werkwijze, toch ging die door.

In het vizier van het Rotterdamse bijstandsfraude-algoritme?

Rotterdam gebruikt een algoritme om bijstandsfraude te voorspellen en kende jarenlang risicoscores toe op basis van bijvoorbeeld geslacht, woonwijk, taal en zelfs indicaties van psychische en financiële problemen. Hoewel er volgens de gemeente geen sprake is van oververtegenwoordiging van mannen, vrouwen of bepaalde wijken, blijkt dat niet uit de cijfers.

De appjes van de ayatollah

Iran probeert met een geraffineerde cyberoperatie informatie te stelen van Iraanse politiek activisten in Nederland. De gevolgen kunnen groot zijn. ‘Het enige wat je merkt is dat je computer langzamer wordt.’