Het derde seizoen van de briljante serie Reservation Dogs kijkt niet alleen naar de vier hoofdpersonen, maar ook naar de veelal kleurrijke figuren om hen heen. Het levert een sterk slotseizoen op met wederom pareltjes van afleveringen.

Het had een prachtig slot van een indrukwekkende serie kunnen zijn: toen we de vier hoofdpersonen van Reservation Dogs aan het einde van seizoen twee voor het laatst zagen, namen de tieners in de branding van de Stille Oceaan afscheid van hun overleden vriend. Het was een moment waar de serie over inheemse jongeren op een reservaat in Oklahoma twintig afleveringen naartoe had gewerkt. Een bevredigend slot, net zo ontroerend en grappig als de rest van de serie, waarna alles wel gezegd leek.

Toch was maker Sterlin Harjo nog niet klaar met Bear (D'Pharaoh Woon-A-Tai), Willie-Jack (Paulina Alexis), Cheese (Lane Factor) en Elora (Kawennáhere Devery Jacobs). En vooral niet met de wereld waar deze pubers uit voortkomen. Dus kwam er nog een derde en laatste seizoen waarin de serie niet alleen kijkt naar de vier hoofdpersonen, en hoe ze hun leven na dat louterende moment op het strand eindelijk vorm durven te geven, maar ook naar de veelal kleurrijke figuren om hen heen. De ‘aunties’ en ‘uncles’, de ‘elders’ – al die mensen (en geesten) die de hechte gemeenschap op het reservaat vormen.

Harjo weet wat hij doet, dat blijkt uit de tien nieuwe afleveringen die allemaal bovengemiddeld zijn – een aantal zijn zelfs uitzonderlijk goed. In die laatste categorie de prachtige aflevering over Elora’s vader die doet denken aan een Richard Linklater-film, geschreven door actrice Jacobs die Elora speelt. En ook aflevering drie, Deer Lady, waarin de geschiedenis van de mythische vrouw met hoeven uit eerdere seizoenen uiteengezet wordt is een opvallend en indrukwekkend half uur televisie.

Bear (D'Pharaoh Woon-A-Tai) en Deer Lady (Kaniehtiio Horn) in Reservation Dogs

Waar het personage Deer Lady in een eerdere aflevering de aandacht vestigde op het geweld waar inheemse vrouwen te vaak mee te maken krijgen, is ze dit keer een uiterst effectief vehikel voor de serie om de gruwelijke situatie op de kostscholen te belichten waar Amerika (net als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland) decennialang inheemse kinderen naartoe stuurden voor ‘heropvoeding’. Dat de nonnen op de school van de kleine Deer Lady een, ook voor de kijker, onverstaanbaar brabbeltaaltje spreken - en daarbij zeer dreigend, haast demonisch, overkomen - is een opmerkelijk effectieve manier om invoelbaar te maken hoe vreselijk desoriënterend en angstaanjagend het voor deze kinderen moet zijn geweest.

Wat Reservation Dogs zo sterk maakt, is dat de serie direct na Deer Lady een bijna onopmerkelijke dag met de tieners doorbrengt in de gezondsheidskliniek van het reservaat - het hoogtepunt van de aflevering is een hilarische flirtpartij tussen de lokale agent en de receptioniste. Het laat zien hoe goed Harjo en zijn schrijversteam weten welke verhalen ze willen vertellen. Dat seizoen drie daadwerkelijk het allerlaatste seizoen van Reservation Dogs is, is dus oprecht jammer. Hoe bevredigend dit slot ook is.

Reservation Dogs

Reservation Dogs is te zien op Disney+.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag