eu-missie libië overvallen door milities

De groep gewapende mannen die op 10 oktober de Libische premier een paar uur gijzelde, heeft die zelfde dag ook geprobeerd wapens en apparatuur van de EU-missie te stelen. Premier en de EU-leden verbleven in hetzelfde hotel. Dat meldt het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland.

Bij het doorzoeken van het hotel zijn de kamers van diplomaten betreden waaronder die van een Nederlandse diplomaat en van de vertegenwoordiging van Qatar. Verschillende bronnen melden dat de groep spullen uit de controlekamer van de EU-missie heeft meegenomen waaronder vuurwapens, kogelvrije vesten, computers, communicatie-apparatuur en documenten.

Het Franse beveiligingsbedrijf Argus is belast met de beveiliging van de 40 man sterke EUBAM missie. Deze missie helpt de Libische grensbewaking op orde te brengen. Directeur Herman Baumgartner van Argus erkent dat de groep in de controle-kamer van de EU missie is geweest, maar ontkent dat ze spullen hebben meegenomen. `Als we spreken over een wapen dat is afgepakt, moet u het maar eens praten Britse bedrijf Control Risks , dat de Nederlandse en Qatarese diplomaten beveiligt,’ zegt Baumgartner.

Control Risks wil geen uitspraken doen over wie haar klanten zijn en de verantwoordelijke voor Libië, Alexander Ramsay kan 'bevestigen, noch ontkennen’ dat een wapen van een van hun beveiligers in het Corinthia hotel is afgepakt.

De woordvoerder van buitenlandcoördinator Catherine Ashton, Sebastien Brabant, erkent dat de groep gewapende mannen in de controlekamer van de EU-missie binnen is geweest, maar stelt dat daar geen wapens aanwezig waren en dat er alleen twee kogelvrije vesten zijn meegenomen, die eigendom zijn van het beveiligingsbedrijf Argus.

Sociaal-democraat Ana Gomes lid van het Europees Parlement, en lid van de commissie Libie, spreekt van een `zeer ernstig incident’ en wil Ashton om opheldering vragen. Zij heeft ook vernomen dat de gewapende groep, die een arrestatiebevel voor de premier bij zich had, in de EU-missie binnen is geweest en dat ze wapens hebben meegenomen. Ze is zeer ontstemd dat de leider van de EUBAM missie, de Fin Antti Hartikainen, geen melding van het incident heeft gemaakt toen hij op 14 oktober het Europees parlement briefde.

De EU heeft overwogen om na het incident EUBAM uit Libië terug te trekken naar Malta. Daar werd om logistieke redenen (dagelijks naar Libië op en neer vliegen) vanaf gezien.

wat gebeurde er op 10 oktober?

In de vroege ochtend van 10 oktober stappen zo'n honderd gewapende mannen in hun auto's richting The Wyndham Grand Collection Hotel in Tripoli, Libië. Op dat moment ligt premier Zeidan daar nietsvermoedend in z'n hotelkamer. Als de militanten bij het hotel arriveren, lichten ze de leider van z'n bed. Er wordt niet geschoten, zeggen ooggetuigen. Een paar uur later: premier Zeidan wordt vrijgelaten, alsof er niets aan de hand is. De premier van een land is een paar uur gekidnapt geweest, hoe kan dat?

Premier Zeidan werd ontvoerd door Libische militanten, omdat hij volgens hen te warme banden heeft met het westen. De groepering zegt bijvoorbeeld dat de premier hulp bood bij de arrestatie van Abu Anas al-Libi, een week voor zijn kidnapping.

Die al-Qaida-leider werd door Amerikaanse special forces gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1988.

poging tot staatsgreep

De Libische premier Zeidan denkt dat zijn ontvoering onderdeel was van een staatsgreep. In een toespraak op de nationale televisie zei hij dat leden van het parlement achter zijn korte aanhouding zaten. Dit meldt de NOS een paar dagen na zijn onttvoering.

"Ze wilden de regering omverwerpen. Dit was niet alleen de ontvoering van een premier, maar een poging tot overname van het legitieme gezag in dit land", zei Zeidan. Volgens hem moest zijn ontvoering tot chaos in het land leiden. "Ze wilden van Libië een Somalië of een Liberia maken."

Zeidan zei dat zijn ontvoerders hem vertelden in wiens opdracht ze werkten. Hij noemde in de toespraak geen namen, maar zei wel dat het om leden van het parlement gaat. Daar staan twee machtsblokken tegenover elkaar: de Moslim Broederschap en een seculiere partij. Lees verder op nos.nl

bureau buitenland: elke zondagavond tussen 19.00-20.00 uur, Radio 1

kamervragen

Naar aanleiding van de uitzending heeft VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke kamervragen gesteld.