nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: kunsthandelaar Jan Six, acteur Peter Faber, rapper Winne, vertaler Martin de Haan, en mezzosopraan Nienke Nasserian Nillesen. Gastschrijver deze week is Jonah Falke.

maandag 20 augustus

Kunsthandelaar Jan Six ontdekt een nieuwe Rembrandt

Jan Six is kunsthandelaar. Sinds zijn elfde woont hij in het familiehuis aan de Amstel in Amsterdam, dat behangen is met het beroemde portret van zijn verre voorvader Jan Six, in 1654 door Rembrandt geschilderd. Na een studie kunstgeschiedenis werkte hij vijf jaar bij kunstveilinghuis Sotheby’s. In 2009 stapte hij op en begon hij kunsthandel Jan Six Fine Art. Eind 2016 kocht Six op een kunstveiling het schilderij ‘Portret van een jonge man’ waarvan hij vermoedde dat het geschilderd was door Rembrandt. Na ander halfjaar onderzoek onderschreven verschillende deskundigen zijn vermoeden. Six schreef er het boek Rembrandts Portret van een jonge man over. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Six. Luister alle fragmenten hier,

Open Kaart: Esmée van Liere

Esmée van Liere is danser en actrice. Ze studeerde in 2014 af aan dansacademie Fontys in Tilburg. Vervolgens sloot ze zich aan bij theatergroep DOX in Utrecht. Daar leerde ze Ymke van Hoof en Thenera van der Pluijm kennen. Met z’n drieën vormen zij sinds 2015 het theatercollectief ‘De Gestampte Meisjes’. Met hun voorstelling BALLEN wonnen de Gestampte Meisjes vorig jaar de Delft Fringe prijs en stonden ze in de halve finale van het Cameretten Festival. Dit weekend staan ze met hun nieuwe voorstelling BALLEN 2.0 op de Uitmarkt in Amsterdam. In de voorstelling BALLEN 2.0 stellen ze net als in BALLEN, met wrange humor de rolverdeling tussen mannen en vrouwen aan de kaak. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Esmée van Liere vragen over leven en werk.

Oordeel Zelf: Grace Jones: Bloodlight and Bami

Wild, uitdagend en androgyn. Model, pop-icoon en actrice: Grace Jones is het allemaal. Maar ze is ook dochter, moeder, zus en zelfs grootmoeder. Documentairemaker Sophie Fiennes volgde haar een aantal jaar en kreeg het voor elkaar dat Grace Jones zich openstelde. Het resultaat is te zien in de nieuwe Grace Jones documentaire 'Grace Jones: Bloodlight and Bami'. De documentaire krijgt vier sterren in de Volkskrant. Maar wat vinden jullie en wij er van? Een meesterwerk? Of de zoveelste sterrendocu?

dinsdag 21 augustus

Acteur Peter Faber dit jaar twee keer op het witte doek

Vanuit het openluchttheater in Amsterdam-Noord groeide acteur Peter Faber uit tot een van de grootste (film)acteurs van Nederland, met hoofdrollen in Keetje Tippel, Max Havelaar, Schatjes! en Ciske de Rat. In 1970 was hij medeoprichter van het Wertkteater. Voor zijn rollen in de theatervoorstellingen 'Koekoeksnest' en 'Avondrood' werd hij tweemaal bekroond met een Louis d'Or. Ook was hij veelvuldig te zien op de televisie onder andere in 'Prettig geregeld', politieserie 'Van Speyk' en als Sinterklaas. Afgelopen jaar was hij nog te zien in de films ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ en ‘Redbad’. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Faber. Luister alle fragmenten hier.

Open Kaart: literatuurcriticus Arjan Peters

Arjan Peters is literatuurcriticus. Na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde belandde hij in de literaire journalistiek. Aanvankelijk schreef hij voor Vrij Nederland en sinds 1992 doet hij dat voor de Volkskrant. Voor die krant schrijft hij kritieken, interviews, columns en necrologieën. Zo schreef hij afgelopen zomer een dagelijkse column over wat hem opviel tijdens het WK voetbal in Rusland, gecombineerd met persoonlijke herinneringen en bijzondere anekdotes uit veelal vergeten voetbalverhalen. Deze columns zijn nu gebundeld in het boek 'Lat is hoog over'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Arjan Peters vragen over leven en werk.

De favoriete scène van Saskia Diesing

In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Vannacht Saskia Diesing, die een Gouden Kalf won voor beste regie met haar filmdebuut ‘Nena’ uit 2014. Die film gaat over een meisje dat de aftakeling van haar vader moet verwerken juist op het punt dat haar eigen leven staat te beginnen. Het scenario schreef ze met schrijfster Esther Gerritsen. Die samenwerking smaakte blijkbaar naar meer, want begin dit jaar volgde de film 'Dorst', naar de gelijknamige roman van Gerritsen. Vanavond onthult Saskia Diesing haar favoriete scène uit andermans werk.​

woensdag 22 augustus

Rapper Winne rapt voor het eerst in zijn moedertaal

Winne (Winston Bergwijn) is rapper. Hij was anderhalf jaar oud toen hij vanuit Suriname naar Rotterdam verhuisde. In de nazomer van 2005 raakt hij plots bekend als zijn nummer Top 3 MC wordt uitgebracht op het internet. Het jaar daarop sluit hij een contract met platenlabel Top Notch. Wat volgt is de EP ‘Onoverwinnelijk’ en in 2009 zijn debuutalbum ‘Winne Zonder Strijd’. In 2013 was hij onderdeel van de succesvolle rapformatie Great Minds. Na negen jaar kwam Winne onlangs met nieuw solo-materiaal. In de single genaamd ‘Winti’ rapt Winne voor het eerst in zijn moedertaal. Pieter van der Wielen spreekt met Winne. Luister alle fragmenten hier,

Open Kaart: Jaakko Toivonen

Jaakko Toivonen studeerde in 2001 af aan de Rotterdamse Dansacademie als choreograaf. Sindsdien is hij op het toneel te zien als danser, maar ook achter de schermen is hij actief: Toivonen is artistiek leider van het Regionale Danscentrum van Oost-Finland en is hij adviseur bij het Fonds Podiumkunsten. Nu is hij danscoach bij de achtste editie van Bootcamp on Stage van het Holland Dance Festival. In het Korzo theater in Den Haag geeft hij van 24 tot en met 26 augustus lessen dansvaardigheid aan amateurdansers. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Jaakko Toivonen vragen over werk en leven.

NMS Live Sessies: WOLKEN

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van WOLKEN, het nieuwe project van electro-songwriter Rita Zipora en dichter en muzikant Robin Block. Hun eerste single ‘Polaroid’ is onlangs uitgekomen.


Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens inde twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden

 

donderdag 23 augustus

Vertaler Martin de Haan en de woorden van Houellebecq

Martin de Haan is vertaler. Na zijn studies Frans en literatuurwetenschap was hij lange tijd recensent Franse literatuur voor de Volkskrant en schreef tal van essays voor diverse tijdschriften. Zijn werk omvat vertalingen van klassieke Franse auteurs als Diderot, Zola en Proust en is hij vaste vertaler van Milan Kundera en Michel Houellebecq. Volgende week verschijnt naar zijn vertaling In aanwezigheid van Schopenhauer de nieuwe roman van Houellebecq. Zijn werk is bekroond met de Letterenfonds Vertaalprijs 2013 en onlangs met de Dr. Elly Jaffé Prijs. Pieter van der Wielen spreekt met Martin de Haan. Luister alle fragmenten hier.

Open Kaart: schrijver Ivo Bonthuis

Ivo Bonthuis is schrijver en redacteur. Hij schreef eerder de romans Iedere dag in dienst van jou en Niets en niemand. Nu verschijnt zijn boek De schaduwschrijver, een meeslepende roman over een ghostwriter die verstrikt raakt in een web van politieke intriges. Bonthuis, die zelf als ghostwriter werkte, kon zijn eigen ervaringen gebruiken voor het boek. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Ivo Bonthuis vragen over werk en leven.

Filmkenner Gerhard Busch over Virtual Reality

Gerhard Busch is hoofdredacteur van VPRO Cinema. Voor de VPRO-gids schreef hij een verhaal naar aanleiding van de reekst‘Xtended’ in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Daarin maakt EYE elke twee maanden ruimte voor een ander Virtual Reality-kunstwerk. Voor zijn stuk ging Busch in gesprek met kunstenaars Marina Abramović, Laurie Anderson en Alejandro González Iñárritu. Hij vertelt Pieter van der Wielen over die gesprekken, de kunstwerken en de betekenis van VR voor de film.

vrijdag 24 augustus

Mezzosopraan Nienke Nasserian Nillesen maakt een voorstelling over haar familie in Tanzania

Nienke Nasserian Nillesen is mezzosopraan en klassiek muziektheatermaker. Met haar eindexamenvoorstelling ‘Masai’ won ze in augustus 2016 de Entreeprijs op Theaterfestival Boulevard. Het stuk gaat over Nienke's band met haar vorig jaar overleden vader, stamhoofd van de Masai, en haar grote familie in Tanzania. Met de voorstelling ‘Mzungu’, wat ‘toerist’ of ‘wit’ betekend, maakte Nillesen een vervolg op ‘Masai’. In dit deel staat de vraag centraal of zij nu een Masai of Muzungu is, of tussen twee werelden inzit. Atze de Vrieze spreekt met Nienke Nasserian Nillesen.

Podcast: De Man Is Lam, afl. 8

Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 8 van 'De Man Is Lam'. Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Vanavond in aflevering 8 gaat het over het concept ‘vaderschap’.