De Poolse bevrijders

OVT 22 december 2019

Dat een groot deel van Nederland door Polen bevrijd is, wordt nogal eens vergeten. Enkelen van hen vertelden hun verhaal in 1995. Paul van der Gaag maakte daarvan een aflevering van Het Spoor Terug.

Verder in OVT: 15 jaar na de tsunami, Geert Maks boek 'Grote verwachtingen', de televisieserie 'In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt', de column van Abdelkader Benali, historische boeken met Wim Berkelaar, 'Boomer' woord van het jaar, en pausdrama 'The Two Popes'.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

15 jaar na de tsunami

Vijftien jaar geleden, op tweede kerstdag, vond de tsunamiramp in Indonesië plaats. De Indonesische provincie Atjeh werd het zwaarst getroffen: meer dan 170 duizend mensen kwamen daar om het leven.

Antropoloog Annemarie Samuels van de Universiteit Leiden onderzocht hoe de Atjeeërs na de ramp het leven oppakten. Ze woonde een tijd op het eiland, sprak met talloze Atjeeërs en schreef er het boek After the Tsunami over. Annemarie Samuels is te gast.  

Geert Maks boek 'Grote verwachtingen'

Europa, dat was begin twintigste eeuw een wereld van zekerheden, schreef de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig rond 1900. Een kleine eeuw later was Europa opnieuw een continent dat blaakte van zelfvertrouwen. De muur was gevallen en een nieuw liberaal elan overspoelde de Europese aarde.

Maar van het optimisme van toen is bitter weinig over, constateert schrijver Geert Mak in zijn nieuwe boek Grote Verwachtingen. In Europa 1999-2019 dat gaat over Europa in de periode van 1999 tot 2019. De auteur is te gast.

'In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt' op tv

Er is naast het nieuwe boek van Geert Mak ook een nieuwe televisieserie genaamd In Europa. De geschiedenis op heterdaad betrapt. Onder leiding van Roel van Broekhoven en Stefanie de Brouwer reisde een team van onderzoekers Europa rond op zoek naar de stemming en de werkelijkheid van de 21ste eeuw.

Aanstaande zondag is op NPO 2 de eerste aflevering te zien. Eindredacteur Roel van Broekhoven is te gast.

De column van Abdelkader Benali

De column is deze week van Abdelkader Benali.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt nog vlak voor de kerstdagen de nieuwste historische boeken.

Met ditmaal:

  • Vreemde verwanten. De wereld buiten Europa 1400-1600 van Ernst van den Boogaart;
  • Er moest iets nieuws komen! Getuigenissen van Nederlandse fascisten. [1940-1950] van Willem Huberts;
  • Een schitterende erfenis: 125 jaar nalatenschap van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond van Karin Hofmeester;
  • Appeasement. Chamberlain, Hitler, Churchill en de weg naar oorlog van Tim Bouverie.

Welke wordt het boek van de maand? Luister mee en win een exemplaar.

'Boomer' woord van het jaar

Het was een generatie-generalisatie van de eerste orde. De woordjes ‘OK boomer’ waarmee de 25-jarige Australische parlementariër Chloe Swarbrick een medeparlementariër afstrafte die haar onderbrak. Boomer komt van babyboomer. De generatie van de opstand en het lange haar, die nu zelf voor ‘oude zak’ wordt uitgemaakt.

Maar hoe zit het met het begrip babyboomer, wanneer werd het voor het eerst gebruikt en wanneer werd het voor het eerste positief of negatief gekwalificeerd? Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke van Dale legt uit waarom het begrip ‘Boomer’ verkozen is tot het woord van het jaar.

Pausdrama 'The Two Popes'

Het was een ongekend drama en een ongekend fenomeen: de machtswisseling tussen twee pausen. Normaal gesproken gaat een paus dood en komt er een levende opvolger voor in de plaats. Maar in 2012 ging paus Benedictus, alsof hij een ambtenaar was, met pensioen. In zijn plaats kwam de huidige paus Franciscus.

De twee kenden elkaar en steggelden vooraf over de toekomst van de kerk. Hun persoonlijke en algemeen kerkelijke drama is nu voor Netflix verfilmd in een tragikomedie. Met Anthony Hopkins als Benedictus, en Jonathan Pryce als de latere Franciscus. We bespreken de film met Vaticaankenner Stijn Fens.

Het Spoor Terug: De Poolse Bevrijders

25 jaar geleden werd de Poolse generaal Maczek tussen zijn oude strijdmakkers begraven. Dat gebeurde op 23 december 1994 op de Poolse erebegraafplaats in Breda. De stad die 50 jaar eerder, eind oktober 1944, door de mannen van Maczeks 1e Poolse pantserdivisie was bevrijd. Dat een groot deel van Nederland door Polen bevrijd is, wordt nogal eens vergeten. Enkelen van hen vertelden hun verhaal in 1995.

Paul van der Gaag maakte een actuele bewerking van de documentaire.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.