Minister Schippers wacht ADHD Richtlijn met omstreden medicijn af

Minister Schippers wil nog niet ingaan op het voornemen van de Vereniging van Psychiatrie om het afgewezen middel Concerta op nummer 1 te zetten in de behandelrichtlijn voor ADHD bij volwassenen.

Dat antwoordt Schippers op vragen van Pia Dijkstra (D66) naar aanleiding van onze uitzending van 11 oktober 2014. Psychiater Sandra Kooij, de voorzitter van de richtlijnencommissie vertelde in die uitzending dat ze ondanks de afwijzing van Concerta door de geneesmiddelenautoriteiten het medicijn toch op nummer 1 van de nieuwe behandelrichtlijn wil zetten. Het middel werd afgewezen voor een registratie bij volwassenen omdat de registratie-autoriteiten stelden dat er problemen waren met de veiligheid en de werkzaamheid.

Schippers stelt nu dat ze het ‘prematuur’ vindt om daar op te reageren. Wel laat ze doorschemeren dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg zwaar tilt aan een afwijzing door het CBG: ‘In algemene zin lijkt mij een inhoudelijke afwijzing van een indicatiegebied van een geneesmiddel door het CBG een belangrijk uitgangspunt voor toezicht van de IGZ’