Uitlevering Sabir K. aan VS opnieuw verboden

Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag in een kort geding de uitlevering van Sabir K. aan de VS verboden.

Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag in een kort geding de uitlevering van Sabir K. aan de VS verboden. Volgens de rechter bestaat er nog altijd onvoldoende duidelijkheid over de mogelijke betrokkenheid van de VS bij martelingen in gevangenissen waar Sabir K. in Pakistan werd vastgehouden.

De VS beschuldigen hem van het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Afghanistan en willen hem daarvoor vervolgen. Sabir K. vecht al meer dan twee jaar tegen de dreigende uitlevering aan de VS . In april 2013 stelde een rechter in Den Haag dat hij niet kan worden uitgeleverd zolang Amerika hem niet wil behandelen aan zijn post traumatische stress stoornis (PTSS). Daarvoor heeft K. een EMDR- behandeling nodig. In Nederland krijgt hij die al maar in de VS hebben gedetineerden daar geen recht op. De Nederlandse staat tekende destijds hoger beroep aan tegen het verbod op uitlevering. Sabir K.'s advocaat Andre Seebregts was destijds te gast om de stand van zaken toe te lichten.

Sabir K. voor even op vrije voeten

(Argos, 20 april 2013)

´╗┐Eind vorig jaar werd Sabir K. weer opgepakt om toch uitgeleverd te worden aan de VS.  Daarop spande de advocaat van K., André Seebregts, een kort geding aan.´╗┐