Als een verward persoon op straat door het lint gaat wordt de politie als eerste gebeld. Verwarde mensen worden dan geregeld door de politie opgevangen doordat de organisaties die eigenlijk bedoeld zijn voor opvang geen plek hebben. Volgens een politieagente uit de uitzending zou hier meer geld voor moeten worden vrijgemaakt, zodat er meer bedden beschikbaar komen. “Deze meneer kost nu ook geld, want de politie is daarmee bezig. Er moet iemand van de politie de hele nacht op het bureau zitten om te zorgen dat deze meneer in goede gezondheid blijft.”
De afgelopen jaren is het beleid juist geweest om het aantal bedden in inrichtingen terug te brengen. En de toelatingseisen om opgenomen te worden zijn ook strenger geworden. Hierdoor worden er in Nijmegen, net als in de rest van het land, dagelijks verwarde mensen opgesloten in een politiecel. Hier gruwelt wijkagent Jacobs van. Verwarde mensen horen niet in de cel vindt Jacobs.
Afgelopen september kondigde de korpschef van Amsterdam aan dat de nationale politie vanaf 1 januari 2017 stopt met de opvang en het vervoer van personen met verward gedrag die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Jacobs: “Daar ben ik blij mee want het is ook geen politiewerk om verwarde personen te vervoeren. Wat ik jammer vind is dat hij er niet meteen bij zegt wie het dan wel gaat doen. De oplossing is er niet.”