Sanne Terlingen, onderzoeksjournalist van OneWorld en Argos heeft donderdagavond 26 mei de Lira Scherpenzeel Prijs 2016, de prijs voor grensverleggende buitenlandjournalistiek gekregen.

Jury-voorzitter Hans Laroes noemde ‘De laatste reis van Kahsay Mekonen’, Het radioverhaal over het onderzoek naar de mysterieuze dood van een Eritrese asielzoeker dat Argos op 12 september 2015 uitzond, een “thriller”. De jury roemde het zorgvuldige uitzoekwerk en de spannende manier waarop het verhaal verteld wordt.

Over het onderzoek verschenen ook verhalen in het OneWorld Magazine en in de VPRO Gids, er was een speciale website en drie televisiereportages bij Radio Bremen en de Norddeutscher Rundfunk.

Sanne Terlingen kreeg de prijs voor haar onderzoekswerk naar mensenhandel en de War on Terror in Djibouti, Eritrese tolken bij de IND die banden hebben met het Eritrese regime en vooral, zegt de jury, voor het onderzoek naar de dood van Kahsay Mekonen.

De eindredacteuren van de genomineerden hielden een pleidooi voor hun kandidaat. Huub Jaspers pitchte voor de kandidatuur van Sanne. “Welke journalist weet binnen enkele dagen tijd het vertrouwen te winnen van Amerikanen die op die basis werken, stort zich met hun in het nachtleven van Djibouti-stad, maakt geheime geluidsopnames in dubieuze bars en neemt een jonge prostituee mee naar haar kamer om uit te vinden wat er waar is van de verhalen over seksueel misbruik van minderjarige meisjes?”

Sanne is tot eind van de zomer door OneWorld gedetacheerd bij Argos.

Lees hier de speech van jury-voorzitter Hans Laroes.