Eind oktober werd bekend dat een Belgisch oud-rijkswachter op zijn sterfbed heeft opgebiecht dat hij een van de overvallers was van de Bende van Nijvel: een misdaadorganisatie die in de jaren ’80 verantwoordelijk was voor een serie gewelddadige overvallen waarbij 28 mensen om het leven werden gebracht.

Tussen 1982 en 1985 was de bende actief. Door het toedoen van de organisatie vielen er 28 doden en 20 gewonden. De naam is te danken aan een overval op een Colruyt-supermarkt in Nijvel, op 17 september 1983. Rond de bende hangt veel mysterie omdat er nooit leden van de misdaadorganisatie geïdentificeerd werden.

Gerard Legebeke en Hans Simonse, later beiden eindredacteur voor Argos, maakten meerdere uitzendingen voor VPRO-radioprogramma's Het Spoor en Het Gebouw over de Bende van Nijvel.

De Belgische politie 1

Het Spoor

17-01-1987 - Tweedelige serie over het 'functioneren' van het politieapparaat bij onze zuiderburen

Afl 1. Hoe staat het ervoor met de terreurbestrijding door de Belgische politie, nu ruim een jaar na de laatste bloedige aanslag van de Bende van Nijvel en de arrestatie van enkele leden van de CCC? Wat is de invloed geweest van het terrorisme op het Belgische politieapparaat geweest? Met o.a. de substituut-procureur van het parket in Nijvel over hoe de top van het openbaar ministerie een onderzoek in de richting van extreemrechts tegenwerkt. En een verkenningstocht op militair terrein bij de particuliere schietclub ‘Target 121’, waar extreemrechts en Rijkswacht elkaar ontmoeten.

De Belgische politie, deel 2 en slot

Het Spoor

24-01-1987 - Laatste deel van een documentaire over de Belgische politie en de nasleep van de Bende van Nijvel. Over de verwording van de Belgische Rijkswacht onder invloed van het terrorisme van de bende van Nijvel en de CCC. Hoe geld en bevoegdheden bedoeld voor terreurbestrijding werden gebruikt voor het bedwingen van sociale onrust en ordehandhaving. Ex-rijkswachter F. Raes: 'Als de Rijkswacht wil is ze morgen de baas van België."

Het Spoor

11-03-1988 - Op 9 november 1985 vielen bij een overval op een supermarkt in het Belgische Aalst acht doden. Het is de laatste in een serie overvallen door de Bende van Nijvel met in totaal 28 slachtoffers. De daders zijn nog steeds niet opgepakt. In het Belgische parlement wordt gestemd over een voorstel een  parlementaire onderzoekscommissie in te stellen naar de mogelijke betrokkenheid van de Rijkswacht en de Staatsveiligheidsdienst bij de aanslagen van de bende van Nijvel.

Onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Van den Boeynants bij de Bende van Nijvel

Het Gebouw

19-01-1990 - Reportage over de terroristische bende van Nijvel en de mogelijke betrokkenheid van P. van den Boeynants (ex-premier en ex-minister van Defensie van België) hierbij.

Het verhoor van P. van den Boeynants (ex-premier België) naar betrokkenheid bij Bende van Nijvel

Het Gebouw

23-02-1990 - P. van den Boeynants (ex-premier en ex-minister van landsverdediging in België) is door de parlementaire onderzoekscommissie in België ondervraagd in verband met vermeende betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Fragmenten van het verhoor (illegale opnames) en een interview met G. Coveliers (lid parlementaire onderzoekscommissie) over het verloop van het verhoor.