Vanavond overlegt de Tweede Kamer over de 2%-belasting die het regime van Eritrea oplegt aan Eritreeërs in Nederland. De Nederlandse regering heeft de Eritrese ambassadeur verschillende keren op het matje geroepen en duidelijk gemaakt dat de ambassade geen druk mag uitoefenen op Eritreeërs om dit af te dwingen. Ook omdat veel Eritreeërs die in Nederland wonen juist voor dit regime zijn gevlucht.

Aanstaande zaterdag (23 december) is in Argos te horen wat er gebeurt als een asielzoeker zich tot de Eritrese ambassade in Den Haag wendt om een document te krijgen. Nooit eerder kwam een opname van een dergelijk bezoek naar buiten.

Het gaat om een in het geheim opgenomen gesprek tussen het hoofd van de Eritrese ambassade, Solomon Mehari, en een asielzoeker. Mehari stelt dat hij geen document kan verstrekken als de asielzoeker niet eerst een spijtbetuigingsformulier ondertekent. Daarmee accepteert de vluchteling een onbekende straf voor het feit dat hij gevlucht is uit Eritrea. Ook stelt Mehari als voorwaarde dat de asielzoeker eerst de achterstallige 2%-belasting dient te betalen. Het gaat om een aanzienlijk bedrag, omdat de asielzoeker de afgelopen jaren deze ‘belasting’ niet heeft betaald.

Hieronder enkele passages uit het gesprek:

Asielzoeker: Hier staat: ‘Ik ben bereid om de juiste straf te ontvangen voor mijn fouten en mijn verklaring te ondertekenen.’ Daarom vraag ik meer tijd van jou om dit te laten bezinken. Je begrijpt wat ik bedoel, toch?

Mehari: Nee, ik begrijp het anders. Wij denken dat de regering het voor je eigen bestwil heeft opgesteld.

Asielzoeker: Ik zal daarover nadenken. Want er staat: Ik ben bereid om de juiste straf te ontvangen! Hoe de straf eruit ziet is niet eens bekend. Het zou ook iemands doodvonnis kunnen betekenen.

Mehari: Ieder mens heeft een geweten en als een persoon een fout heeft gemaakt, zal hij niet kunnen ontkennen.

Asielzoeker: Bijna de hele Eritrese bevolking is aan het vluchten. Ik heb niet iets anders gedaan dan de anderen. Kan mijn document worden bewerkt terwijl ik hierover nadenk?

Mehari: Nee, dat kan niet. Dat komt niet van mij. Ik vertel je de algemene voorwaarden. Iedereen die het land is uitgegaan moet eerst dit ondertekenen. Daar is geen weg omheen. Daarna kunnen we onze dienst verlenen.

Asielzoeker: Maar ik heb mijn document nodig.

Mehari: Nee.

Asielzoeker: Binnenkort is kerst. Ik wil bij mijn kinderen kunnen zijn.
Ook als ik alles betaal, alleen dit spijtbetuigingsformulier niet teken…

Mehari: Nee.

Asielzoeker: Geef je dan geen document aan mij?

Mehari: Eerst moet jij ondertekenen en daarna vragen wij andere dingen van jou.

Asielzoeker: Iedereen die een dienstverlening wil, moet deze weg gaan?

Mehari: En dan krijg je een speciale kaart.

Asielzoeker: Moet ik die 2% eigenlijk in één keer betalen? Ik bedoel Ik heb nu 4-5 jaar gewerkt. En als je geen geld op je rekening hebt, is het lastig.

Mehari: Luister, je hebt het zelf zolang opgespaard.

Asielzoeker: Ik heb gehoord dat het vrijwillig zou zijn.

Mehari: Dat is ook vrijwillig! Als er hier in Holland 10.000 Eritreeërs wonen en als de helft betaalt, gaan we de andere helft niet thuis bezoeken om het in te nemen. Maar als iemand iets van het land vraagt, moet degene doen, wat die moet doen. Zullen we nu hier afsluiten?

Asielzoeker: Nou, het zou toch ook in termijnen betaald kunnen worden?

Mehari: Zoiets bestaat niet. Vandaag is donderdag. Neem het weekend daarbij om tot een besluit komen.

De identiteit van de asielzoeker is bij Argos bekend. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we het gespreksverslag geanonimiseerd.