Onrust op ministeries over komst Eritrese partijfunctionaris

Diverse ministeries en de nationale politie zijn in staat van paraatheid vanwege een conferentie van aanhangers van het dictatoriale regime van Eritrea. Dat blijkt uit interne e-mails in handen van OneWorld en Argos.

De 13e Europese YPFDJ-conferentie vindt dit weekend plaats op een nog onbekende locatie in Nederland.  YPFDJ is de jongerentak van Eritrea’s enige toegestane politieke partij. Er zijn ‘sterke signalen’ dat de rechterhand van president Afewerki op de conferentie aanwezig zal zijn. Daarnaast bestaat de vrees dat de bijeenkomst wordt gebruikt om spionnen te werven. Lees hier meer.

Kamermeerderheid wil interventie
De Tweede Kamer vindt het onwenselijk dat aanhangers van het Eritrese regime samenkomen op een geheime locatie in Nederland, en dat de rechterhand van de Eritrese dictator daarbij aanwezig is. “De parallel met Turkije dringt zich op”, aldus GroenLinks. VVD: “De Nederlandse regering moet onderzoeken of de komst van Yemane Gebreab een gevaar vormt voor de openbare orde.” Lees meer hierover op de website van OneWorld.

Luister zaterdag om 14:00 naar Argos op NPO Radio1 voor meer over dit onderwerp.