Mariniers hebben, onder regie van de politie Midden-Nederland, een nachtelijke zoektocht naar de vermiste broertjes Ruben en Julian in scène gezet.

Dat blijkt uit de aflevering Heel Holland zoekt van het televisieprogramma Medialogica (Human/VPRO) die vanavond op NPO 2 wordt uitgezonden. Defensie had geadviseerd niet in het donker te zoeken, omdat het zinloos was en er sporen konden worden vernietigd. Een Officier Veiligheidsregio Defensie (OVR), die de zoektochten naar de broertjes binnen Defensie coördineerde en de politie vanuit Defensie adviseerde, verklaart dat er onder druk van de media toch ‘gezocht’ moest worden. 'Dat ging op ministersniveau', stelt hij.

De vermissing van Ruben en Julian

De broertjes Ruben en Julian van der Schuit worden op 19 mei 2013, na een vermissing van twee weken, dood gevonden in een afwateringsbuis in Cothen. Ze zijn vermoord door hun vader. Tijdens de vermissing ontstaan er massale burgerzoektochten naar de verdwenen broertjes, omdat de politie in bepaalde gebieden was gestopt met zoeken. Niet eerder kreeg een vermissing in Nederland zoveel media-aandacht. ‘Heel Nederland leeft mee’, meldden de media.

Er móest gezocht worden

In de scriptie, getiteld 'Onderzoeksrapport crisismanagement in de casus Vermissingszaak van Ruben en Julian’* wordt de betreffende officier geïnterviewd, die de leiding had over de mariniers die zochten naar de broertjes. 'Er is ’s nachts gezocht door de druk van de media. Dat zou anders niet gebeurd zijn. ’s Nachts kun je niet fatsoenlijk zoeken. (…) De media zat in de nek, dat ging op ministersniveau. Er móest gezocht worden. Het maakte eigenlijk niet uit of er wat gevonden werd. We hadden misschien zelf wel sporen kapot kunnen maken.' 

Iris van der Schuit, moeder van Ruben en Julian, reageert in de uitzending van Medialogica: 'Bizar. Ze hebben gewoon een toneelstukje opgevoerd.'

Wim Kramer, hoofdredacteur van RTV Utrecht, stelt dat er door de politie Midden Nederland bij meer zoektochten naar de broertjes beelden zijn geënsceneerd: 'Ook bij de zoekactie in Geulle is een deel in scène gezet. Er werd door de politie gezegd: We doen het even in scène, zodat jullie mooie plaatjes kunnen schieten'.

Intrekking interview

De politie Midden Nederland coördineerde het zoeken naar de broertjes. Defensie was ondersteunend. Nadat Medialogica, met goedkeuring van het ministerie van Defensie, een interviewafspraak met de officier uit het onderzoeksrapport heeft gemaakt, wordt die goedkeuring weer ingetrokken en wordt het interview afgezegd. Defensie wil niet meewerken aan de uitzending, omdat de politie Midden Nederland dat ook niet wil. Zonder verdere opgave van redenen.

Als Medialogica daarop de Nationale Politie om een reactie vraagt, zegt die ‘zich niet te herkennen in één mening van één meneer bij Defensie’. De woordvoerder van het ministerie van Defensie, die aanvankelijk instemde met het interview met de officier, verklaart daarop, dat de officier ‘op persoonlijke titel heeft gesproken’.

* Martine Langerak, Onderzoeksrapport Crisismanagemant in de casus: Vermissingszaak Ruben en Julian, Hogeschool Utrecht. (Integrale Veiligheidskunde)