Maurice de Hond heeft een door hem aangespannen rechtszaak verloren tegen de makers van de zesdelige podcastserie De Deventer Mediazaak en tegen de producent van de podcast (tevens producent van de speelfilm De Veroordeling).

In maart 2021 verscheen de podcast van regisseur Annegriet Wietsma en creative producer Joram Willink van producent BIND voor ARGOS (HUMAN/VPRO): Hoe een moord ontaardt in een mediacircus en een volksgericht. De podcast won diverse prijzen (Best Dutch Podcast Award 2021, eretitel Meestervertellers 2021, Tegel - prijs voor beste journalistieke audioproductie 2021, Dutch Directors Guild Award audio 2021). In september 2021 kwam de speelfilm De Veroordeling (winnaar 4 Gouden Kalveren) over onderzoeksjournalist Bas Haan uit bij dezelfde producent.

In september 2021 kondigde De Hond via de media aan een rechtszaak te willen starten tegen de makers van podcast en speelfilm. Meer dan een jaar later, in december 2022, dagvaardt De Hond uiteindelijk maker Annegriet Wietsma, producent Joram Willink/BIND en HUMAN/VPRO. Podcast en film zouden misleidend en onwaar zijn en onrechtmatig jegens hem. De Hond eiste een verbod tot verdere exploitatie van podcast en speelfilm en een rectificatie. Tevens verlangde hij financiële schadevergoeding wegens gederfde inkomsten en schending van zijn privacy.

Bij uitspraak op 15 november 2023 heeft de rechter in een uitvoerig gemotiveerd vonnis alle vorderingen van De Hond volledig afgewezen.

meer over de podcast