Argos

Strijd over statiegeld

Deze week maakte staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld bekend dat het statiegeld op Petflessen per 1 januari 2015 nog niet doorgaat. Het besluit wordt een jaar uitgesteld. De industrie heeft nog niet voldaan aan alle voorwaarden.

Dat is een nieuw hoofdstuk in een al jaren slepende discussie over zwerfvuil en statiegeld. Op dit moment wordt 95% van alle petflessen weer ingeleverd bij de supermarkt. Dat systeem functioneert prima. Waarom wordt er dan toch gediscussieerd over afschaffing van het statiegeld? Waarom worstelt de politiek zoveel jaar met deze kwestie?
Argos over meer dan 15 jaar strijd over statiegeld op plastic flessen.

Journalistieke bronbescherming

Persvrijheid is gebaat bij een goede bescherming van journalistieke bronnen. In Nederland is er, in tegenstelling tot veel andere landen, geen wet die bronbescherming kan garanderen. Nederland is daar tot driemaal toe op de vingers voor getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Nu moet er toch echt iets gebeuren, vinden Thomas Bruning , secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, en Otto Volgenant, advocaat mediarecht. Worden ze op hun wenken bediend met een wetsvoorstel dat nu bij de Raad van State ligt en nog voor de zomer de tweede kamer zal bereiken? Een gesprek.

fragmenten