Argos

Dahir A., onderzoeksjournalist of afperser?

Deze week diende een kort geding van de Somalische bank Dahabshiil tegen Dahir A. De bank wil dat hij stopt met zijn negatieve berichtgeving.

Ze beticht A. van aanhoudende valse beschuldigingen en  laster. Eerder won de bank in hoger beroep een rechtszaak tegen A.

Dahir A. is een Somalische vluchteling uit Breda. Hij afficheert zich als onderzoeksjournalist en beheert een aantal websites waarop hij zijn berichten plaatst. A. is ook lid van de Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten, de VVOJ. Volgens de bank is hij een ordinaire afperser die dreigt met slechte berichtgeving als hij niet betaald wordt.

In 2011 reconstrueerden wij een grote politieactie van een jaar ervoor, waarbij met veel machtsvertoon 12 Somaliërs werden opgepakt in Rotterdam en in Gilze Rijen. Het Openbaar Ministerie claimde daarmee een terroristische aanslag te hebben voorkomen. Maar eind 2011 was de zaak al uitgegaan als een nachtkaars en de opgepakte Somaliërs kregen een royale schadevergoeding.

Aan de politieactie lag een AIVD-tip ten gronde. Wat was de rol van Dahir A. in deze zaak? Is hij een journalist of een afperser?
We spreken met Olaf Trojan, de advocaat van Dahabshiil; Rik Delhaas, Hoorn van Afrika-specialist en collega van Bureau Buitenland van de VPRO; en met Evert de Vos, voorzitter van de VVOJ.

coco's

We beginnen de uitzending met een bericht over Coco’s. Deze hele week zijn ze in het nieuws. Heeft de minister Europa misleid?

Wij stellen de vraag: heeft minister Dijsselbloem de Tweede Kamer wel goed voorgelicht? Daarover spreken we met CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

 

 

fragmenten