Argos

Kafkaesk gerommel met rondvaartboten (deel 2)

Iedereen die in Amsterdam is geweest kent ze wel: De rondvaartboten waarmee je de grachten vanaf het water kunt bewonderen. Het is een miljoenen-industrie.

Er zijn strenge regels voor nieuwe ondernemers die een vergunning willen. Rolf Trijber is een groene ondernemer. Hij wil met zijn elektrische fluistersloep toeristen rondvaren op de gracht. Maar de regelgeving is zo streng en ondoorzichtig  dat het Trijber niet lukt om aan een vergunning te komen. Uiteindelijk stapte Trijber naar de Europese rechter.  En met succes.

Argos met deel 2 van Kafkaesk gerommel met rondvaartboten.

Balans in de journalistiek: tussen objectiviteit en activisme

Afzijdig blijven is geen optie, stelt Eric Smit, hoofdredacteur van internetmedium Follow The Money. Journalisten verschuilen zich teveel onder het mom van objectiviteit, worden doorgeefluik van de macht en dat leidt niet tot inzicht en nieuwe kennis voor het publiek. Hij pleit voor journalisten die de confrontatie aan durven, maar wel vanuit volstrekte onafhankelijkheid en met oog voor alle relevante feiten. Maar, waarschuwt Kees Schaepman, oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, confronterende journalistiek is goed, maar mee de barricaden op is voor een journalist geen optie. Hij schreef een boek over zijn ervaring met activistische journalistiek en de blikvernauwing die daar het gevolg van is.

Lees meer:

Kees Schaepman, Alweer een activist. Op de barricade voor Vrij Nederland, Walburg Pers 2015.

fragmenten