Argos

Snel Geld: deel 2

High Frequency Trading is de nieuwste en snelste manier van handel in aandelen. Computers kopen en verkopen aandelen met behulp van slimme algoritmen. Maar maakt deze manier van handelen ook misbruik mogelijk?

Dat wordt onderzocht in deze tweede aflevering van Snel geld.
Latency Arbitrage is de vakterm voor het fenomeen dat ultra-snelle computers ‚weten' dat er een grote aandelenorder aan zit te komen, om er op de milliseconde precies tussen te kunnen springen en zodoende geld te verdienen aan die order. Mag dat? Gebeurt dat ook in Nederland?

Argos met een onderzoek tot op de milliseconde nauwkeurig.

Blog Amsterdamtrader
Naar aanleiding van deze uitzending heeft financieel Blogger Amsterdamtrader een blog geschreven. De anonieme "Jack" schrijft al sinds 2009 columns over de snel veranderende Nederlandse beurswereld. Wij spraken hem ook ter achtergrond voor de uitzendingen over High Frequency Trading.

Volg hier het Twitteraccount van Amsterdamtrader:

Amsterdamtrader (Nederlandse tweets)
020trader (Engelse tweets)

Lees ook de blog van Amsterdamtrader.com over de HFT-uitzending van Argos.Seymour Hersh en Bin Laden

De beroemde Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh publiceerde deze week een omvangrijk artikel over de dood van Osama Bin Laden. Die zou jarenlang door de Pakistaanse geheime dienst gevangen zijn gehouden en door een tip van een overloper in handen zijn gevallen van de Amerikanen. Die hem geen zeemansgraf bezorgden, maar zijn lichaam in stukjes boven onherbergzaam gebied uitstrooiden.

President Obama zou dus hebben gelogen over de toedracht rond de dood van Bin Laden. Hersh' verhaal wordt door velen ongeloofwaardig genoemd, mede omdat hij zich baseert op oncontroleerbare anonieme bronnen. Hersh zou zelf ten prooi zijn gevallen aan complotdenken en de waarheid geweld aandoen.

Een gesprek met Margo Smit, directeur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, die Hersh twee jaar geleden interviewde, over feit en fictie in de journalistiek en over de reputatie en de drive van Seymour Hersh.

fragmenten