(herhaling)

De laatste reis van Mekonen

Kahsay Mekonen, vluchteling uit Eritrea, verdween vlak voor kerst 2013 van het ene op het andere moment spoorloos. Hij woonde in het asielzoekerscentrum in Leersum en werd op 5 januari 2014 dood gevonden in een park in Bremen, Duitsland.

Kahsay Mekonen, vluchteling uit Eritrea, verdween vlak voor kerst 2013 van het ene op het andere moment spoorloos. Hij woonde in het asielzoekerscentrum in Leersum en werd op 5 januari 2014 dood gevonden in een park in Bremen, Duitsland. De Duitse politie concludeerde meteen: zelfmoord. Maar iedereen die Kahsay kende zegt dat hij geen enkel motief had. Wat deed Mekonen in Duitsland? Waarom is pas twee weken na de vondst van zijn lichaam autopsie verricht? Waarom is de informatie over een ruzie die hij had met andere Eritreeërs door het Openbaar Ministerie niet doorgegeven aan de Duitse politie? Wat is er gebeurd met aanwijzingen dat hij slachtoffer is van mensensmokkel en misschien zelfs orgaanhandel?

Luister ook de reactie van Frank Dor, transplantatiearts bij het Erasmus MC in Rotterdam, op de website van het onderzoeksdossier.

Kamervragen
Gesthuizen (SP) stelde Kamervragen aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie over het onderzoeken van signalen van mensensmokkel. Lees de vragen en antwoorden in het document.

Nieuwe Kamervragen
Sharon Gesthuizen en Nine Kooiman (SP) hebben nieuwe Kamervragen ingediend over de dood van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen. De Kamerleden zijn ontevreden over de antwoorden die ze van minister Van der Steur van Justitie kregen op eerdere Kamervragen. Die werden in september ingediend naar aanleiding van het onderzoek van Argos en OneWorld naar deze mysterieuze zaak.
Gesthuizen en Kooiman willen preciezer weten wat er is gebeurd met signalen die wezen in de richting van mensenhandel en orgaanhandel. Ook willen ze weten wat er is gebeurd met de informatie die bij het COA in Leersum bekend was over het conflict dat Mekonen had met andere Eritreeërs.