Argos

Rechters met de schijn tegen

Rechters met de schijn tegen

Rechters in Nederland moeten onpartijdig zijn. Zelfs de schijn van partijdigheid is uit den boze. Maar soms gaat het mis.

Stel, u krijgt een belastingaanslag waar volgens u geen hout van klopt. Als u die aanslag aanvecht, bestaat de kans dat u een rechter treft die oud-medewerker is van de Belastingdienst. Mogelijk heeft zo’n rechter daardoor grote kennis van zaken, maar hoe onpartijdig is zijn oordeel?

Argos doet verslag van de kleine wereld van het fiscale recht.

Arbeidsverleden (on)bekend

We maakten een overzicht van de 219 belastingrechters in Nederland. Ben je benieuwd naar het arbeidsverleden en de nevenfuncties van belastingrechters in Nederland? Ga dan via deze link naar een interactieve kaart van alle belastingrechters.

Megaschikking Vimpelcom

De Nederlandse staat trof onlangs een megaschikking met een van de grootste telecombedrijven van de wereld, het Russische Vimpelcom. Vimpelcom heeft een Amerikaanse beursnotering en is wegens ons gunstige belastingklimaat gevestigd in Amsterdam. 

Het bedrijf gaf miljoenen uit aan steekpenningen aan een Oezbeekse functiionaris, die toevallig ook de dochter is van de president, om zich toegang te verschaffen op de Oezbeekse markt. De praktijken van het telecombedrijf kwamen aan het licht door de gezamelijke inspanningen van een Oost-Europees collectief van onderzoeksjournalisten (OCCRP). Justitie kon Vimpelcom aanpakken omdat het bedrijf onder de Nederlandse jurisdictie valt en harkte de schikking van 358 miljoen binnen. Het bedrijf ontloopt daarmee vervolging.

Tanja van Bergen, directeur van de Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten pleit ervoor dat een percentage van de megaschikking terugvloeit naar de OCCRP. Want zonder die club was het omkoopschandaal nooit boven water gekomen.

Tanja van Bergen is te gast in Argos.

fragmenten