Argos

Kwijtgeraakt of nooit bestaan?

Bij het in beslag nemen van geld en goederen door de politie en justitie gaat veel mis.

Eind augustus schetste de Nationale Ombudsman in het rapport "Waar is mijn auto" een schrijnend beeld van het systeem van beslaglegging.

Het Functioneel Parket liet in begin dit jaar weten dat er in 2015 ruim 200.000 voorwerpen in beslag zijn genomen en dat er voor 1,4 miljard euro beslag was gelegd op spullen en geld.

In Argos onderzoeken we de zaak Chatterpal. Veertien jaar geleden werden een grote som geld en sieraden bij hem in beslaggenomen. Sjam Chatterpal werd veroordeeld voor mensensmokkel maar in hoger beroep werd het OM niet ontvankelijk verklaard vanwege zijn gezondheidstoestand. Geld en sieraden moesten weer teruggegeven worden aan hem. Maar 60.000 euro bleek onvindbaar! Of zouden ze nooit bestaan hebben? Maar waarom staan ze dan wel in een Proces Verbaal van de Koninklijke marechaussee?

Argos over de chaos bij justitie bij het bewaren van in beslaggenomen spullen.

Een reportage van Jan Peels.

De Kwestie

Koning Willem Alexander krijgt een fikse compensatie voor de belasting die hij moet betalen. Dat is het gevolg van een deal met koningin Juliana in de jaren zeventig.

Dat was een onthulling van RTL deze week. Roel Geeraerdts van RTL vertelt over het onderzoek dat aan deze onthulling vooraf ging. Te gast is ook Maartje van de Kamp van het Nationaal Archief.