Argos

Boeven vangen met Algoritmes

De politie kan misdaad voorspellen. Meer dan de helft van basiseenheden van de politie werkt al met Predictive Policing. Volgend jaar moeten alle politie-eenheden ermee gaan werken.

Promovideo Predictive Policing


Predictive Policing - Argos Kort


Het Criminaliteits Informatie Systeem, Het CIS, maakt gebruik van de kracht van Big DataMet behulp van politiegegevens, CBS-gegevens, cijfers van aangiftes enzovoort, kan bijvoorbeeld worden voorspeld in welke buurt morgen de kans op woninginbraken het grootst is. Het geeft de politie de mogelijkheid op te treden nog voordat er een misdaad is gepleegd.

Maar wat voorspelt CIS eigenlijk? Wie controleert of de ingevoerde data kloppen? Kunnen algoritmes ook discrimineren?

Rutger Rienks is data-analist, eerder ook bij de politie, en schreef in 2015 een boek over predictive policing. En Bart van der Sloot is onderzoeker op de Tilburg University, op het gebied van big data en privacy. Ook schreef hij mee aan een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over big data-gebruik bij de overheid. Beiden zijn te gast in Argos.

Hoe het afliep met een Nederlandse zender tegen Russisch nepnieuws

Wat te doen tegen Russisch nepnieuws? Politici buitelen over elkaar heen in Nederland, Europa en Amerika. Nieuw is die discussie niet. Twee jaar geleden zocht de Nederlandse regering ook al een antwoord op propaganda uit Rusland. Er waren zelfs plannen voor een Russischtalige televisiezender, waar Polen en Nederland aan mee zouden betalen. Maar wat is er van die plannen terechtgekomen?

In de studio praten daarover de uitvoerder van het project, directeur Leon Willems van Free Press Unlimited en Europarlementariër bij de PvdA Kati Piri, die aanvankelijk enthousiast was over het plan.