Argos

Hepatitis E, de nieuwe Q-koorts?

Meer dan de helft van de Nederlandse varkens is besmet met het Hepatitis E-virus. 27% van de Nederlanders heeft het virus bij zich of heeft het ooit gehad.

Promo

Hepatitis E, de nieuwe Q-koorts?

Gelukkig merken de meeste mensen er weinig van. In de afgelopen 5 jaar werden er alleen al in het Erasmus MC 200 mensen opgenomen met ernstige ziekteverschijnselen. Daar overlijden elk jaar 1 of 2 mensen daadwerkelijk aan de gevolgen van de ziekte.

In Europa is het aantal ziektegevallen de laatste tien jaar vertienvoudigd.

De ziekte gaat van varkens naar mensen maar niemand weet zeker hoe. Het meest waarschijnlijk is dat het verloopt via het eten van rauw varkensvlees of bloed in worstjes.

De vergelijking met de Q-koorts dringt zich op. Hoe groot is de kans dat volksgezondheidsbelang deze keer wel als het belangrijkste wordt gezien? En niet de grote economische belangen?

Een debat met Hans Zaaijer, van bloedbank Sanquin, Dé van de Riet van de vee- en vleessector en Floor Haalboom, onlangs gepromoveerd op historisch onderzoek naar de tegenstelling tussen landbouw- en gezondheidsbelang.

Onrust bij CASA-klinieken ondanks doorstart

Journalisten Maud van de Reijt (Argos) en Jeffrey Stevens (Follow the Money) brengen het laatste nieuws uit hun gezamenlijke onderzoek naar de abortuszorg bij de CASA-klinieken. Een doorstart deze week van de noodlijdende organisatie had de toekomst van de abortuszorg veilig moeten stellen, maar in plaats daarvan kwam CASA meer in de knel. Bestuurder Ron Leenders heeft de organisatie plotseling verlaten en de capaciteit van de grootste aanbieder van abortuszorg is nog verder teruggelopen.

Lees alvast: https://www.ftm.nl/artikelen/plotseling-vertrek-casa-directeur-zet-abortuszorg-nog-meer-onder-druk?share=1‚Äč