Deel 1

Terroristenafdeling Vught: De missie van Gordon

Verslaggever Willem de Haan mocht als eerste journalist naar binnen bij de TA in Vught. Deze speciale afdeling werd in 2006 geopend, later kwam er nog een kleinere afdeling bij in gevangenis de Schie in Rotterdam.

In Vught zitten 25 gevangenen, in Rotterdam zeven. Hier worden mensen opgesloten die verdacht worden van of veroordeeld zijn voor een terroristisch misdrijf. Denk aan het uitreizen naar Syrië, het verspreiden van IS materiaal, of het ronselen voor geweld. Sinds enige tijd verblijven er ook een aantal mannen die veroordeeld zijn wegens het gooien van brandbommen naar een moskee in Enschede. Er is veel kritiek op de terroristenafdeling omdat het regime er onmenselijk hard zou zijn, en er is veel geheimzinnigheid. 
Zes dagen lang liep verslaggever Willem de Haan mee met afdelingshoofd Gordon Heimen. Wat trof hij aan? Klopt het dat gevangenen daar onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten?

Volgende week deel 2: 'Een test van Allah'.

Proefschriften Arie de Ruijter
Hoogleraar Arie de Ruijter van de Universiteit van Tilburg liet grote sommen geld overmaken aan bedrijven van familieleden. Dit onthulde Argos op 18 februari. De betalingen zouden zijn verricht voor de begeleiding van promovendi en gingen onder meer naar een schoonheidssalon van de partner van een nicht van De Ruijter. Enkele weken na onze uitzending werden De Ruijter en twee familieleden gearresteerd. Ook deed de FIOD huiszoeking op verschillende locaties. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Maar wat betekenen de vermeende financiële malversaties voor het wetenschappelijke gehalte van de proefschriften die onder supervisie van De Ruijter tot stand zijn gekomen?  En wie hebben die proefschriften eigenlijk goedgekeurd?