Deel 2: Deradicaliseren op de terroristenafdeling in Vught

'Een test van Allah'

Verslaggever Willem de Haan liep zes dagen mee op de terroristenafdeling in Vught. Deze week het tweede en laatste deel van het tweeluik dat hij daar maakte.

Ronselaars voor de Jihad, uitreizigers naar Irak en Syrië, maar ook jongens die een brandbom gooiden naar een moskee, zitten verzameld hun straf uit op de Terroristen Afdeling in de gevangenis van Vught. Vorige week in deel 1 was te horen onder welk regime deze zware jongens vallen. Deze week gaat verslaggever Willem de Haan op zoek naar een antwoord op de vraag of en in hoeverre de gedetineerden in Vught nog te resocialiseren zijn. In hun geval betekent dat eerst en vooral deradicaliseren. En dat is het dagelijks werk van de imam, de psychiater, de psycholoog, bewakers en de directeur. Hoe overtuigd zijn de gedetineerden van hun gelijk of hun geloof? Zijn ze naast gevaarlijk soms ook gestoord en hoe en wanneer kun je ze op andere gedachten brengen?

Britse undercoverpraktijken
Een Britse activiste kreeg een kind met een man die spoorloos uit haar leven verdween. Jaren later zag ze zijn foto in de krant omdat hij ontmaskerd was als undercoveragent. En daar bleef het niet bij. De afgelopen jaren zorgden onthullingen over een tiental undercoveragenten van een speciale afdeling van de Londense politie voor commotie in Engeland. Dit weekend wordt er een nieuw verhaal onthuld. Onderzoeker Eveline Lubbers is als enige Nederlandse betrokken bij deze onthulling. Zij vertelt over de schokkende details van deze zaak en de wijze waarop die aan het licht kwamen.

Erik Masthoff, directeur zorg en behandeling

Gordon Heijmen, afdelingshoofd TA

Gaby Thijssen, psycholoog

Yola Wanders, plaatsvervangend vestigingsdirecteur

Mohamed Ajouaou, hoofd islamitische geestelijke verzorging