Argos

Doorbraak in de strijd tegen hoge kosten medicijnen

De kosten van medicijnen rijzen de pan uit. Vooral voor medicijnen tegen zeldzame ziekten. De farmaceutische industrie ligt steeds meer onder vuur, omdat ze de prijzen voor nieuwe geneesmiddelen kunstmatig op zouden drijven, soms tot absurde hoogten. Deze week maakte het AMC bekend dat het ziekenhuis in samenwerking met stichting Pharmagister er in geslaagd is om zelf het geneesmiddel te maken tegen de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Het middel CDCA, dat door farmafabrikant Leadiant wordt aangeboden, kost 160.000 tot 220.000 Euro per patiënt per jaar. Als de apotheek van het AMC het middel maakt kost het ongeveer 25.000 Euro.

Is wat het AMC doet niet in strijd met de regels die gelden voor de toelating van geneesmiddelen? Waarom zijn geneesmiddelen zo duur? Ligt dit uitsluitend aan de winsthonger van de farmaceutische industrie? Kunnen ook andere dure geneesmiddelen worden nagemaakt door ziekenhuizen of apothekers? Wat zijn de drempels?

Interview met Drew Sullivan, hoofdredacteur van OCCRP

Drew Sullivan is mede-oprichter en hoofdredacteur van OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project, gevestigd in Sarajevo. Een internationale onderzoeksjournalistieke organisatie die grote corruptieonderzoeken doet, vooral in Oost-Europa. Jan Kuciak, de Slowaakse journalist die op 25 februari in zijn huis werd doodgeschoten, werkte voor OCCRP. En ook andere medewerkers werden met de dood bedreigd of gearresteerd. 

Drew Sullivan houdt vrijdagavond een lezing in Amsterdam, bij de uitreiking van de onderzoeksjournalistieke prijs De Loep. Argos sprak met Sullivan over de bedreiging van journalisten en het belang van onderzoeksjournalistiek.