Argos

Hoger beroep Mitch Henriquez

Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez zijn na een voorwaardelijke veroordeling van 6 maanden, in hoger beroep gegaan. Mitch Henriquez is de 42-jarige man die in 2015 tijdens zijn aanhouding op een muziekfestival in Den Haag overleed. Volgende week laat het Hof weten wat ze aan nieuwe verzoeken zal toelaten en behandelen. Ook in dit hoger beroep staat de vraag centraal wat de doodsoorzaak van Henriquez was. Was er sprake van een acuut stresssyndroom of is Henriquez overleden aan zuurstoftekort als gevolg van de op hem toegepaste nekklem. Met andere woorden, hoe verwijtbaar was het overlijden van Henriquez?
Argos zet alle feiten nog eens op een rijtje.
In de studio de advocaat van de familie van Henriquez, Richard Korver.

Chinese investeringen

Sinds enkele jaren is het aantal investeringen door China in buitenlandse ondernemingen flink toegenomen. Van Azië en Afrika tot Europa. Deze investeringen sluiten aan bij de ontwikkelingsplannen van het land dat een steeds grotere rol speelt op het wereldtoneel. Ook in Nederland investeert China steeds meer, vooral in de hightechindustrie. Kamerleden waarschuwen voor de risico's en het Kabinet heeft afgelopen woensdag onderzoek aangekondigd.
 
Het Leiden AsiaCentre komt binnenkort met een nieuw rapport over Chinese overnames in Europa. Hoogleraar Frank Pieke, mede-auteur van het rapport en directeur van het Mercator Institute for China Studies in Berlijn, vertelt in Argos alvast over de bevindingen. Vormt China een gevaar voor het Westen en kunnen we ons daartegen beschermen?