Argos

Rechters onder druk

De rechter moet vrij en onafhankelijk zijn werk kunnen doen. Maar de rechterlijke macht staat onder druk. Bezuinigingen. Oplopende werkdruk. Een mislukt automatiseringsproject. En steeds meer discussie en publieke verontwaardiging over uitspraken van rechters. Met als meest recente voorbeeld de zaak Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber.
Een gesprek hierover met Frits Bakker, de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, de overkoepelende instantie voor de rechtbanken en gerechtshoven.

De Boeken: Reporter, A Memoir van Seymour Hersh

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh (1937) werd internationaal bekend door zijn onthullingen over het My Lai- bloedbad in Vietnam in 1968. Amerikaanse soldaten vermoordden daar naar schatting honderden burgers en kinderen. De geplande doofpot mislukte mede door de verhalen van Hersh, wat leidde tot massaler protest tegen de Vietnamoorlog. Het was het begin van het einde van de oorlog in Vietnam.

Hersh kreeg nadien de Pulitzerprijs voor zijn onderzoeksjournalistieke werk.

Seymour Hersh’ autobiografie verscheen deze maand in Amerika. Vaste non-fictie recensent Marc Chavannes las het alvast en bespreekt Reporter, A memoir van Seymour M. Hersh.

Achtergrond-artikel bij de uitzending

Meer weten over Frits Bakker? Lees dan dit artikel wat Argos over hem publiceerde