Slimme zakenman of Mecenas?

Slimme zakenman of Mecenas?

Joop van den Ende is media-ondernemer, grote man achter allerlei amusementsprogramma's en sinds 2001 ook voorzitter van de VandenEnde Foundation. Een familiefonds dat miljoenen euro’s weggeeft aan culturele goede doelen.
Het aantal rijke Nederlanders dat met hun geld goede doelen wil steunen neemt al jaren exponentieel toe. Voor de cultuur is het een welkome aanvulling, want de overheid heeft daar de laatste jaren flink op bezuinigd.
Maar voor die zogeheten ANBI's, Algemeen Nut Beogende Instellingen, gelden regels. Je krijgt belastingvoordeel, maar in ruil daarvoor moet je aan voorwaarden voldoen. En daar gaat het weleens mis.
Een onderzoek met als voorbeeld: de VandenEnde Foundation.

(Deze uitzending is het resultaat van samenwerking tussen onderzoeksplatform Investico, De Groene Amsterdammer en Argos)


Verklaring VandenEnde Foundation

De VandenEnde Foundation heeft naar aanleiding van de Argos-uitzending van 3 februari 2018 een verklaring opgesteld en gepubliceerd op haar website. Deze verklaring is hier te lezen.
 

Verdwenen Groningen

Hoeveel huizen, boerderijen en ander onroerend goed gaan verloren als gevolg van de gaswinning? Het journalistieke project ‘Het Verdwenen Groningen’ brengt dat in kaart. Maaike Wind zit als onderzoeksjournalist voor Dagblad van het Noorden in de haarvaten van het Groningse gaswinningsgebied. Wind en haar collega’s zijn genomineerd voor de titel ‘Journalist van het Jaar 2017’, die volgende week wordt uitgereikt door vakblad Villamedia.
Hoe ga je als onderzoeksjournalist te werk in dit gebied? Argos zoekt Wind op in het Groningse Loppersum, het middelpunt van de aardbevingsproblematiek.